Boiarski Mihail

Mihail Boiarski - Artist al Poporului din RSFSR (1990).

Născut la 26 decembrie 1949 în or. Leningrad într-o familie de actori de teatru. A frecventat şcoala muzicală, disciplina pian, de pe lîngă Conservatorul din Leningrad, însă totuşi urmează tradiţia familială, devine student la Institutul de Stat de Teatru, Muzica şi Film (LGITMIK), atelierul pedagogului L. Macariev.

Debutează pe scena teatrală încă în anii studenției, interpretînd rolul lui D'Artagnan, la Teatrul "Lencom", condus în acea perioadă de G. Tovstonogov. Acest rol Boiarski îl va interpreta, mai tîrziu şi în filmul lui C. E. Iungvald-Hilkevici "D'Artagnan şi cei trei mușchetari". După absolvirea Școlii Teatrale, Boiarski, împreună cu mai mulţi tineri actori, a fost angajat la Teatrul "Lensovet", condus de regizorul Igor Vladimirov. În ciuda faptului că toţi din familia sa: unchiul, fratele, părinţii aveau relaţii prieteneşti în mediul actoricesc destul de strînse, Boiarski și-a început cariera actoricească în roluri episodice, de plan secund. Succesul la începutul de carieră i l-a adus, în special, cinematografia, şi nu teatrul.

La Studioul Cinematografic "Moldova-film" s-a produs în filmul "Podurile" de Vasile Pascaru, după romanul omonim al scriitorului Ion C. Ciobanu. La rolul ștrengarului satului, Ghiță, pretindeau mai mulți actori moldoveni. Dar Pascaru voia ca acest personaj să fie mai dinamic, mai energic, mai imprevizibil în situații neordinare și și-a trimis asistenții în căutarea actorului pentru acest rol în mai multe orașe din țară (URSS). Colegii asistentului lui Pascaru, Valeriu Ciachir, i-au recomandat să facă cunoștință cu promoția actoricească a LGITMIKului-1972, unde era un așa candidat pentru rolul lui Ghiță - Mihail Boiarski. Actorul a fost invitat la casting, la Chișinău. Lui Pascaru nu i-a fost niciodată frică să ia într-un rol atît de important pentru film un debutant, care nu s-a filmat nici într-un alt film, nici măcar într-un rol episodic. El atîta l-a întrebat: - Știi să dansezi? Boiarski îndată i-a demonstrat regizorului un fragment dintr-o sîrbă moldovenească fierbinte. Acest test l-a liniştit pe Pascaru. În film scena unde Ghiţă dansează la rămășag sîrba la Jocul Satului (cine va dansa mai mult timp) este decisivă. După versiunea scenaristului Ghiţă pierde rămășagul în acest duel, însă în realitate Boiarski a biruit şi picioarele lui sînt în prim-plan, regizorul totuşi nu le-a montat pe ale adversarului. Probabil, Iungvald-Hilkevici a privit filmul lui Pascaru sau a citit materialul din presa moldovenească intitulat "De unde apar D'Artagnianii?", într-un interviu, înregistrat de curînd, la un canal TV, el a povestit că rolul lui D'Artagnian i-l promisese lui Vsevolod Abdulov, dar totuşi a fost întărit în acest rol Mihail Boiarski. Cu acest rol a început calea de succes în calitate de actor în cinematografie şi de cîntăreţ.

Un alt personaj moldovean renumit - Dimitrie Cantemir, Boiarski l-a interpretat şi în serialul "Petru I. Testamentul". După cum se ştie fiica lui Cantemir, Maria, a fost amanta lui Petru I şi avea să-i nască un moştenitor. Dar intrigile boierimii de pe atunci au făcut nerealizabilă această năzuință. Aşa că în creaţia lui Boiarskii sînt și "rădăcini" moldoveneşti.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1580
Populația:
1605 locuitori

Dancu este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Dancu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1605 oameni. Satul Dancu a fost menționat documentar în anul 1580 cu denumirea Ușerești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.