Pascal Ion

Ion Pascal - pictor-decorator, pictor-scenograf, membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, arhitect, viceministru al ministrului Construcțiilor şi Dezvoltării Regionale.

S-a născut la 5 august 1949 în comuna Zîrneşti, raionul Cahul, Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic de Stat din Chişinău, în anul 1978.

Activitatea de muncă şi-a început-o în calitate de arhitect-şef al raionului Leova (1978-1980). În anul 1980 este angajat la studioul "Moldova-film" în calitate de arhitect-decorator, unde activează timp de cinci ani, apoi revine la sudul Moldovei, unde pe parcursul a 11 ani ocupă postul de arhitect-şef al raionului Cahul, concomitent participînd în calitate de pictor-decorator la montarea spectacolelor Teatrului Dramatic de la Cahul „B.P. Hasdeu". În anul 1999 se întoarce în capitala Moldovei, fiind numit în funcția de şef al Direcţiei arhitectură şi proiectare a Ministerul Mediului, Construcţiilor şi Amenajării Teritoriului.

În perioada anilor 2003-2009 activează în calitate de arhitect-proiectant individual, lucrînd în baza contractelor, realizînd diverse proiecte în domeniul arhitecturii şi artei.

Ion Pascal este arhitectul Complexului Monumental Soroca "Badea Mior", a cărui figură centrală este "Lumînarea de Ziua Recunoştinţei" din piatră, inaugurarea solemnă a căruia a avut loc în anul 2004.

Din anul 2009 pînă în anul 2010 a deținut funcția de şef adjunct al Direcţiei arhitectură, urbanism şi amenajare a teritoriului, din aceleași an a fost numit viceministru al Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, funcţie din care a demisionat în anul 2012.

Titluri şi premii:

Titlul onorific „Om Emerit" al RM, 2015

Filmografia ("Moldova-film"):

"Femeia în alb"(1980-1981), 2 episoade, pictor-decorator,
"Trece lebăda pe apă" (1982), pictor-decorator,
"Totul putea fi altfel" (1982), pictor-decorator,
"Fiarele" ("Usturici" Nr19, 1983), pictor-decorator,
"Serghei Lazo" (1985) 2 episoade, pictor-decorator,
"Luceafărul" (1985), documentar.

Teatrul „B. P. Hasdeu", Cahul:

"Clopoțelul de argint" (1989), pictor-scenograf,
"Casa nebunului" (1990), pictor-scenograf,
"Cenușăreasa" (1993), pictor-scenograf,
"Mi-au zis "Adio" şi am plecat pînă mîine" (1994), pictor-scenograf,
"Chirița în provincie" (1994), pictor-scenograf,
"Mireasa cu maşină" (1995), pictor- scenograf,
"Căderea Romei" (1996), pictor-scenograf etc.

Settlements of Moldova and Diaspora

Hăsnăşenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
1194 locuitori

Hăsnăşenii Noi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hăsnășenii Noi și Lazo. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Drochia și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1194 persoane. Satul Hăsnăşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1896.

Read more