Hellaste-Garšnek Mare

Hellaste-Garšnek Mare – actriţă de teatru şi cinema. S-a născut la 24 octombrie 1944 în or. Raplamaa, Estonia. Și-a început activitatea în cadrul Teatrului „Estonia" (Opera Naţională din Tallinn). S-a filmat relativ puţin, în mare parte la studiourile altor republici sovietice. Fiind destul de fotogenică, în anii 70-80, ea s-a filmat în întreg spațiul sovietic, inclusiv în două pelicule moldoveneşti, apoi a plecat peste hotare.

Primul film moldovenesc în care a jucat actrița a fost „Riscul", realizat de regizorul Vasile Pascaru. Aici Mare a interpretat un rol secundar – o domnişoară din cafenea.

Acest rol nu a rămas neobservat de regizorii V. Gagiu şi V. Lîsenco, care i-au propus actriței unul dintre rolurile principale în filmul „Gustul pîinii". În această peliculă Mare a interpretat rolul unei profesoare a școlii serale.

Taică-său, preot, a fugit în România şi Mare a rămas singură în casa părintească, în care a fost creat oficiul Sovietului Sătesc.

Conflictul dintre preşedintele Sovietului Sătesc, Mircea, şi logodnicul Marei, Andrei (actorii Ion Sandri Şcurea şi Grigore Grigoriu) s-a sfîrşit cu faptul că Andrei a plecat din sat la „fraţii din pădure", iar Mircea a făcut nuntă cu Mare.

Conflictul central al filmului este însă mult mai profund. Era vremea foametei din 1946-1947 şi problemele ce apăreau trebuiau rezolvate imediat. Mare interpretează rolul Angelei destul de convingător. Eroina ei nu e capabilă din prima dată să se orienteze în această situaţie, însă, din dragoste faţă de Mircea, se străduia să-l ajute în situații dificile.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.