Section filter

Saiko Natalia

Natalia Saiko – actriţă de teatru şi cinema. Artistă emerită din RSFSR. S-a născut la 12 ianuarie 1948 în or. Tallinn, Estonia. Acolo și-a petrecut copilăria, a absolvit şcoala medie. Și-a dorit să devină pedagog, balerină şi chiar medic, însă călătoria cu un grup de colegi la Leningrad i-a schimbat planurile. Vizitînd renumitul Teatru Bolșoi (BDT), a decis să îmbrățișeze profesia de actriţă.

În 1970, ea absolvește Școala Superioară de Teatru „B.V. Şciukin" din Moscova şi se angajează în trupa Teatrului Taganka, condus pe atunci de actorul şi regizorul Nicolai Gubenko.

Pe lîngă activitatea sa în teatru, Saiko se filmează în numeroase filme la studiourile din mai multe republici sovietice, inclusiv „Moldova-film".

În anul cînd a absolvit şcoala teatrală, Saiko deja se filmase în rolul Zinei Aniskina în pelicula „Detectivul de la sat", unde în rolul titular s-a filmat renumitul actor Mihail Jarov.

După absolvirea şcolii teatrale, regizorul şi scenaristul V. Gagiu o invită la un rol central în filmul său „Zece ierni pe-o vară". Filmul a fost compus din 4 nuvele cu un erou central – muzicantul Tulburel, care unește prin chipul său hazliu toate nuvelele.

Ultima nuvelă „Petrecere la armată" a fost scrisă de colegul său de la Facultatea de Scenaristică de la VGIK Vsevolod Egorov. Aceasta relata despre logodnica unui flăcău – Tincuţa, care decide să se căsătorească cu iubitul sau pînă ca el să plece la armată (nu cumva să rămînă acolo). Situaţia se complică prin faptul că preotul care trebuie să-i cunune a dispărut din sat, iar preşedintele sovietului sătesc se află în concediu.

O ieșire din situaţia complicată în care s-au pomenit tinerii a găsit acelaşi Tulburel. Cu ajutorul lui, ţinerii îndrăgostiţi își fac nunta cu toţi sătenii împreună. Rolul lui Tulburel îl interpretează Constantin Constantinov, pe cel al mirelui – Ion Arachelu, pe al Tincuţei – Natalia Saiko. Deși avea puțină experiență, ea a jucat cu măiestrie, fapt ce l-a determinat pe Gagiu să o invite și în următorul său film – „Explozie cu efect întîrziat", în rolul ilegalistei Liza, care îi ocroteşte pe revoluţionarii clandestini ce retipăresc ziarul bolşevic „Iskra" chiar sub nasul poliţiei.

În al treilea său film – „Un mic serviciu", regizat de tînărul Boris Konunov, Saiko a interpretat un rol secundar. Partenerul ei în această peliculă a fost renumitul actor N. Karacenţov.

Settlements of Moldova and Diaspora

Nicolaevca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
748 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cahul și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 748 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1878.

Read more