Section filter

Ştefaniuc Victor

Victor Ștefaniuc s-a născut pe 7 aprilie 1947. A venit la Teatrul ”Licurici” din Chișinău, în 1970, împreună cu un grup de actori, imediat după absolvirea Institutului de Teatru, Muzică şi Cinema din Sankt Petersburg. Odata cu venirea lor, începe o noua pagină în istoria acestei instituții. Din acest grup, făceau parte Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Ştefaniuc ş.a. - primii păpuşari de la noi cu studii superioare de specialitate în teatru.

Timp de două decenii, Victor Ştefaniuc a creat peste 150 de roluri memorabile în diverse spectacole ca tematică, gen şi stil: Spînul din ”Harap-Alb”, Iepurele din „Scufiţa Roşie”, Trică din „Rică si Trică”, roluri care au rămas ca un manual pentru noile generaţii din teatru. Rolul care i-a marcat cariera artistică a fost cel al lui Fofîrlică din cadrul emisiunii televizate „Minivideosalon”, jucînd, alături de Petru Hadîrcă.

Este primul actor-păpuşar căruia, in 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit. În 1992, el fondează cel de-al doilea teatru profesionist din domeniu - Teatrul municipal de păpuşi ”Guguţă”, pe care l-a condus cu cinste pînă la sfîrşitul vieţii sale. În calitate de director artistic şi prim-regizor, a dăruit copiilor peste 40 de spectacole: ”La moara cu plăcinte” şi ”Comoara tîlharului” de Iulian Filip, ”Căpriţa-ştrengăriţa” de M. Suponin, ”Turturica” de Nicolae Rusu, ”Crăiţa Florilor” de H. Ch. Andersen, ”Taina inelului” de Spiridon Vangheli, ”In această viaţă” de Gheorghe Urschi. De asemenea, el a semnat piesele ”Evoluţie” și ”Colajul lui Guguta”, ambele montate pe scena acestui teatru.

În calitate de profesor universitar la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, a instruit şase generații de actori păpușari. Împreună cu trupa sa, a participat la diverse festivaluri internaţionale, de unde, în permanenţă, s-a intors cu diplome de merit.

Victor Ştefaniuc a decedat la 21 februarie 2010, după o lungă suferinţă.

Settlements of Moldova and Diaspora

Alexeuca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
597 locuitori

Alexeuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mici, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 597 de oameni. Satul Alexeuca a fost menționat documentar în anul 1852.

Read more