Materiale din compartiment: Photo gallery |

Prodan Sergiu

Sergiu Prodan - regizor, scenarist, producător de filme, pedagog.

Născut la 9 decembrie 1963 în or. Bălţi, Republica Moldova. A absolvit Școala Teatrală "Boris Şciukin" de la Moscova în anul 1985, specialitatea "actor de teatru şi film" şi Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova (VGHIK), specialitatea "regizor de film", clasa profesorului lui Irakli Kvirikadze (1991).

Primul film documentar îl realizează în anii studenţiei, la VGHIK, "Fără cuvinte", film care a fost premiat la Festivalului Internaţional de Film Studenţesc de la Londra şi procurat de Corporaţia engleză BBC. A mai participat şi la Festivalului Internaţional de Film Studenţesc de la Florenţa, Italia (1991).

Activitatea în domeniul producţiei filmice și-a început-o în anul 1995 în cadru Companiei de Producţie "Flux Film Studio" în calitate de manager şi regizor de filme (1995-2002), realizînd cîteva pelicule. Și-a prelungit activitatea la Compania Publică Naţională a Audiovizualului în calitate de director artistic al Canalului Public de Televiziune, Compania „Teleradio-Moldova" (2004).

În anul 2001 fondează propriul studio de producere a filmelor "Atelierul Sergiu Prodan Pr&Publicitate", în cadrul căruia deține pînă în prezent funcţia de manager principal şi director artistic. Studioul oferă servicii destul de largi: coordonarea procesului de producere a filmelor de diferite genuri; pregătirea scenariilor şi regizarea filmelor; organizarea resurselor umane şi financiare; menţinerea parteneriatelor cu agenţii ONU şi organizaţiile internaţionale în cadrul implementării proiectelor sociale.

Începînd din anul 2009 este angajat în calitate de profesor universitar la Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice, unde predă disciplina "Regie film".

În anul 2010 a luat parte la fondarea ONG-ului "Impact social", devenind membru al Consiliului organizaţiei care are ca scop: elaborarea proiectelor sociale; monitorizarea şi evaluarea; colectarea fondurilor pentru producerea filmelor; crearea parteneriatelor şi alianţelor pentru susţinerea proiectelor în domeniul cinematografiei şi culturii.

S. Prodan deține mai multe funcţii obşteşti, fiind membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova, din anul 1994 - membru al Asociaţiei Producătorilor de Film din Republica Moldova, începînd cu 2005 - membru al Consiliului Artistic al Ministerului Culturii RM, din 2011 - membru al Consiliului Parlamentar pentru cultură, învăţămînt, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media. La 13 aprilie 2013 la Congresul al XI-lea este ales preşedinte al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmele realizate de S. Prodan au participat la mai multe festivaluri internaţionale şi au fost destinse cu diferite premii: "Patul iui Procust" - Berlinale 2001; FIF Karlovî Varî 2003; FIF Monreal 2002; FIF Quebec 2002; FIF Cairo 2002; FIF Moscova 2002; FIF Filadelfia 2002. "Copii măcelarului" - FIF Locarno Elveţia - premiul pentru "Cel mai bun film artistic de scurt metraj"; "Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă" - FIF Molodosti, Kiev 2001 − "Cel mai bun film artistic", premiul special al criticilor, "Paula" - FIF Costineşti, România 2002 − "Cel mai bun film artistic de scurt metraj" şi premiul special "Kodak".

Filmografia:

Actor:

"Cum să devii celebru", 1984 – rolul principal - Petru

"Luceafărul", 1986

Regizor, scenarist, producător:

"Fără cuvinte", 1988, film documentar de scurt metraj − scenariul şi regia.

"Cea mai bună dintre lumi sau o simplă zi de toamnă", 1990, film artistic − regizor, scenarist;

"Domnul primar și amantul soției sale", 1992, film artistic de scurt metraj − regizor;

"Paula", 1992, film artistic de scurt metraj− regizor;

"Patul lui Procust", 2001 film artistic de lung metraj − scenarist, regizor, producător.

Producția spoturilor publicitare, 2001-2010,

"Copiii măcelarului", 2002, fim artistic de scurt metraj − regizor.

"2438 km sau Toate drumurile duc spre Roma", film artistic (în stadiul de producere) – regizor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1621 locuitori

Cuhureştii de Sus este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unchiteşti, Cuhureştii de Sus și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1621 de oameni. Satul Cuhureștii de Sus a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.