Criucicova Svetlana

Svetlana Criucicova – actriță de teatru și cinema, pedagog.

S-a născut la 22 iunie 1950 în orașul Chișinău, Republica Moldova, în familia unui militar. A absolvit școala medie № 15 din Chișinău, care se afla pe strada Komsomoliskaia (în prezent M. Eminescu). După absolvirea școlii a activat în calitate de operator la Centrul de Calcul, apoi de laborantă la Institutul Agricol din Chișinău, iar la Moscova deja a lucrat în calitate de lăcătuș la Uzina ZIl.

Avînd un stagiu de muncă solid și o oarecare experiență de viață hotărăște să studieze la Școala-studio MHAT, pe care o absolvește în anul 1973 (clasa profesorului V. P. Marcov).

În cinematografie a debutat în orașul de baștină, la Chișinău, în filmul "Ofițerul în rezervă", realizat după scenariul lui N. Ghibu și Z. Circova, într-un rol secund, cel al secretarei, încă pe timpul cînd era studentă în anul trei.

În teatru debutează în piesa lui M. A. Bulgakov "Ultimele zile", unde îi are în calitate de parteneri de scenă pe renumiții actori: Anatoli Ctorov și Victor Stanițîn.

Din anul 1976 este actriță a Teatrului Academic "M. Gorki" de la Leningrad, care din anul 1992 a fost redenumit în cinstea lui G. Tovstonogov.

În afară de activitatea teatrală și filmică, Svetlana Criucicova participă la diferite concerte, inclusiv, de autor și la întîlniri cu spectatorii. Din repertoriul actriței fac parte creații din operele literare ale lui K. Bartînski, A. Pușkin, M. Lermontov, F. Tiutcev, I. Bunin, I. Brodski, A. Ahmatova, M. Țvetaeva ș.a.

Din anul 1998 pînă în 2002 este profesoară și ține ore de măiestrie actoricească la Universitatea Sindicatelor de la St. Petersburg (la catedra profesorului Z. Korogodski). Iar în anul 2003, în baza absolvenților cursului a fost creat "Teatrul-studio sub conducerea Svetlanei Criucicova".

Actrița este pasionată și de televiziune, în anii 2003-2010 ea este prezentatoare a emisiunii distractive pentru adulți "La tablă!" (după ideea lui Lev Lurie), difuzată pe canalul 5 al televiziunii din Sanct Petersburg.

În cei 45 de ani de activitate cinematografică ea s-a filmat în 73 de filme, la diferite studiouri din țările CSI. Spectatorii spațiului post-sovietic au îndrăgit-o pentru mai multe roluri din filme: Mademoiselle Cucu din "Steaua fără nume"; Eliza Barrimor din "Aventurile lui Sherlock Holmes și doctorului Watson. Cîinele din Baskerville"; Ecaterina a II-a din "Logodnica Țarului"; Tanti Pesia din serialul "Lichidarea". S-a produs și în rolul soției lui L. Brejnev, Victoria Petrovna, în serialul "Brejnev" și în cel al poetesei Ana Ahmatova din "Luna în zenit". Dar succese și recunoaștere indiscutabilă i-a adus rolul din serialul "Recreația mare", unde s-a filmat alături de partenerul său, Leonid Leonov (care conform scenariului îi era tată). În anul 1992 s-a mai filmat într-un rol secund în pelicula cinematografică "Sînt oare vinovată?", realizată la Studioul Cinematografic "Moldova-film", de regizorul N. Ghibu. Membră a Uniunii Cineaștilor din Federația Rusă.

Titluri și premii:

  • Artistă Emerită a Federației Ruse, 1983
  • Artistă a Poporului din Federația Rusă, 1991,
  • Premiul Festivalului Internațional de Film de la Kiev "Pentru cel mai bun rol feminin", în filmul "Luna în zenit", 1990,
  • Premiul "Nika-1990" "Pentru cea mai bună actriță în rol secund" în filmele "Vînătoarea regească", "Arătarea", "SV. Vagonul de dormit", 1990,
  • "Premiul pentru cel mai bun rol episodic feminin" în filmul "Soare înșelător" la Festivalul de Film "Sozvezdie", 1995,
  • "Premiul pentru cel mai bun rol feminin" la Festivalul Unional al Spectacolelor de Antrepriză, 2004 (Milli în piesa "Ce minunată, miraculoasă e Lumina lui Dumnezeu ...")
  • Medalia "Pușkin", 2009,
  • Premiul "Nika-2010" "Pentru cel mai bun rol feminin" în filmul "Pohoronite menia za plintusom", 2010
  • Laureată a Premiului Artistic Țaroselisk, 2010,
  • Laureată a Premiului Național Rus în domeniul actoriei în cinstea lui Andrei Mironov "Figaro", 2011.

Settlements of Moldova and Diaspora

Buzduganii de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
561 locuitori

Buzduganii de Sus este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 561 de oameni. Satul Buzduganii de Sus a fost menționat documentar în anul 1772.

Read more