Ciubaşenco Alexei

Сiubaşenco Alexei ‒ redactor, scenarist.

Născut la 14 octombrie 1937. A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău (1960) și Școala Superioară de Partid de pe lîngă Comitetului Central PCUS de la Moscova (1972). Îşi începe cariera în calitate de redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei", apoi devine redactor al revistei „Columna". Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

În anii următori deține funcții importante de conducere: este numit redactor-șef al ziarului „Chișinăul de seară", apoi director al studioului cinematografic „Moldova-film" şi de președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Era preocupat, îndeosebi, de literatură și artă, astfel încît marea majoritate a articolelor şi recenziilor lui erau pe aceste teme, a scris şi scenarii pentru filme documentare, care au fost realizate la studioul cinematografic „Moldova-film". El este autorul primului Ghid al fotbalului din Republica Moldova, fiind şi primul președinte al Federației Jurnaliștilor Sportivi din Moldova, succesoarea căreia este actuala Asociaţie a Presei Sportive din Moldova (APSM). A. Ciubaşenco a contribuit şi la crearea Agenției „Infotag".

În anul 1997 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii" pentru activitatea îndelungată şi prodigioasă în domeniul ziaristicii, contribuţia substanţială la propagarea valorilor spirituale şi morale, inclusiv la promovarea tinerilor ziarişti.

A murit în anul 2008 la Chișinău.

Filmografia:

„Postul Nr 1", „Moldova-film", 1982 ‒ documentar ‒ scenarist,
„Înfrăţiţii", „Moldova-film", 1984, documentar ‒ scenarist în colaborare,
„După nai vin feciorii",,Moldova-film", 1984, documentar ‒ scenarist în colaborare.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.