Section filter

Vutcărău Petru

Petru Vutcărău s-a născut la 11 iulie 1960 în comuna Bardar, Ialoveni, R.Moldova. A absolvit Școala Superioară de Teatru "Boris Șciukin" din Moscova, Rusia, facultatea actorie, clasa lui Anatolii Borisov. A mai absolvit Cursurile Superioare de Regie Teatru de pe lînga Teatrul Armatei din Moscova, Rusia, clasa lui Ion Ungureanu. Este absolvent al Institutului de Teatru "Shota Rustaveli" din Tbilisi, Georgia, facultatea regie teatru.

În 1990, un grup de 13 actori, în frunte cu Petru Vutcărău, părăsesc teatrul „Luceafărul" și devin un teatru „ambulant". Noua trupă, numită deja Teatrul „Eugene Ionesco" se stabilește temporar în România, la Rîmnicu-Vîlcea, unde li se oferă cazare și o scenă în care pot monta și prezenta spectacole. După 5 luni de ședere la Vîlcea, teatrul întreprinde primul său mare turneu, în cele mai mari orașe din România – Tîrgu-Mureș, Cluj, Oradea, Timișoara, Arad, București. În această perioadă teatrul cucerește primele sale premii la diverse festivaluri de teatru și înregistrează două spectacole din repertoriul său la Televiziunea Română.

În vara anului 1991 teatrul revine la Chișinău. Petru Vutcărău devine prim-regizorul teatrului „Eugene Ionesco".

În 1994 Petru Vutcărău organizează la Chișinău primul Festival Internațional de Teatru din R. Moldova, Bienala Teatrului "Eugene Ionesco", BITEI.

A montat ca regizor peste o sută de spectacole atît în R.Moldova, cît și în alte țări așa cum ar fi: Italia, Franța, România, Rusia, Japonia, Turcia. A predat actoria la diverse școli de teatru din Franța, Italia, Rusia și Japonia. Este Laureat al Premiului de Stat al R.Moldova.

Petru Vutcărău este laureat al Bursei de Excelenţă al Fundaţiei Soros Moldova. În 2006 Gala Premiilor "Inima de Aur" îi acordă Premiul pentru cel mai reuşit proiect teatral şi manifestare artistică de talent. Tot în acest an primește Premiul anual VIP "Teatru fără frontiere" - pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru "Bienala Teatrului Eugene Ionesco" și Premiul de Excelenţă, acordat de Ambasada României în R. Moldova (în cadrul Galei Premiilor UNITEM).

„Petru Vutcărău este printre primii cinci regizori din lume care poate realiza un spectacol de calitate. În Japonia, acest regizor este poate mai cunoscut decît în Republica Moldova", declara în 2008 directorul artistic al companiei teatrale „Kaze", din Japonia, Yoshinari Asano în cadrul unei conferinţe de presă care anunţa premiera unui spectacol realizat în colaborare de teatralii din Japonia şi Republica Moldova.

Actualmente P.Vutcărău activează ca regizor, actor și Director Artistic al Teatrului "Eugene Ionesco". Este Directorul Festivalului International "Bienala Teatrului "Eugene Ionesco".

Settlements of Moldova and Diaspora

Lunga Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
117 locuitori

Lunga Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga Noua alcătuia 117 oameni în anul 2011. Satul Lunga Noua a fost întemeiat în anul 1925.

Read more