Section filter

Rudenco Leo

Leo Rudenco este actor de teatru și cinema moldovean. S-a născut la 16 septembrie 1976, în satul Găvănoasa, raionul Vulcănești. A absolvit Instittutul de Stat a Artelor, specialitatea actor teatru și film, în clasa lui Vitalie Rusu și a lui Veniamin Apostol (1999).

A debutat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu" cu rolul lui Mowgli, în regia lui Mihai Fusu. A jucat roluri importante: Iharev în „Jucătorii" de N. V. Gogol în regia lui Ilie Todorov, Astrov în „Unchiul Vanea" de A. P. Cehov (regia - Mihai Fusu); Tom din „Menajeria de sticlă" de T. Williams (Silviu Silvian Fusu); Voin din „Povești de familie" de B. Srbljanovic, Ștefan cel Mare în „Ștefan" de Anatol Gondiu (regia - Alexandru Cozub). A efectuat turnee în mai multe țări ale lumii: România, Franța, Germania, Italia, Rusia, Belarus, Ucraina, Egipt, Austria, Ungaria ș.a. A interpretat și roluri episodice alături de maeștri ai cinematografiei din România, Italia, Rusia, Canada, Ucraina.

În 2002 Leo Rudenco a luat Premiul municipal al tineretului pentru merite deosebite în domeniul artei, iar în 2007, la Festivalul Național de dramaturgie - Premiul pentru cel mai bun actor în rolul lui Voin din „Povești de familie". În 2012 i s-a conferit titlul de artist emerit.

Recent, el a interpretat rolul lui Ostap Bender în spectacolul „Douăsprezece scaune" de Ilf și Petrov, montat de către regizorul Petru Hadîrcă la Teatrul Național „Mihai Eminescu".

Settlements of Moldova and Diaspora

Vărăncău

Statut:
Sat
Prima atestare:
1735
Populația:
3108 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Gherşunovca, Buschi și Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Vărăncău alcătuia 3108 de locuitori în anul 1997. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1735.

Read more