Section filter

Rudenco Leo

Leo Rudenco este actor de teatru și cinema moldovean. S-a născut la 16 septembrie 1976, în satul Găvănoasa, raionul Vulcănești. A absolvit Instittutul de Stat a Artelor, specialitatea actor teatru și film, în clasa lui Vitalie Rusu și a lui Veniamin Apostol (1999).

A debutat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu" cu rolul lui Mowgli, în regia lui Mihai Fusu. A jucat roluri importante: Iharev în „Jucătorii" de N. V. Gogol în regia lui Ilie Todorov, Astrov în „Unchiul Vanea" de A. P. Cehov (regia - Mihai Fusu); Tom din „Menajeria de sticlă" de T. Williams (Silviu Silvian Fusu); Voin din „Povești de familie" de B. Srbljanovic, Ștefan cel Mare în „Ștefan" de Anatol Gondiu (regia - Alexandru Cozub). A efectuat turnee în mai multe țări ale lumii: România, Franța, Germania, Italia, Rusia, Belarus, Ucraina, Egipt, Austria, Ungaria ș.a. A interpretat și roluri episodice alături de maeștri ai cinematografiei din România, Italia, Rusia, Canada, Ucraina.

În 2002 Leo Rudenco a luat Premiul municipal al tineretului pentru merite deosebite în domeniul artei, iar în 2007, la Festivalul Național de dramaturgie - Premiul pentru cel mai bun actor în rolul lui Voin din „Povești de familie". În 2012 i s-a conferit titlul de artist emerit.

Recent, el a interpretat rolul lui Ostap Bender în spectacolul „Douăsprezece scaune" de Ilf și Petrov, montat de către regizorul Petru Hadîrcă la Teatrul Național „Mihai Eminescu".

Settlements of Moldova and Diaspora

Răculeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1109 locuitori

Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.

Read more