Cibotaru Mihai

Mihai Ion Cibotaru este scriitor moldovean. S-a născut la 2 februarie 1937 în satul Nicoreni, Drochia. După absolvirea Institutului pedagogic "I. Creangă" din Chişinău în 1958 a fost colaborator literar la gazetele "Tînărul leninist", "Scînteia leninistă", "Tinerimea Moldovei". În 1966-77 este secretar responsabil al revistei "Moldova". Din 1979 e consultant la Uniunea Scriitorilor din RSSM.

Publică din 1954. Editorial debutează cu placheta de versuri pentru copii "La bunici" (1972). Se afirmă prin culegerile de poezii pentru maturi "Linia" (1973). Cărţile de mai tîrziu "Întoarcerea către leagăn" (1981), "Punct de sprijin" (1982) şi "Te ţine minte iarba" (1984) conturează un liric autentic. Poezia lui Mihail Ion Cibotaru se caracterizează prin sugestivitate intelectuală, prin bogăţia metaforelor şi simbolurilor revelatorii. Substanţa celor mai bune poezii ale lui Cibotaru se constituie din meditaţii despre rosturile nobile ale omului, apărarea păcii şi vieţii pe pămînt (mai ales poemul "Nourii verticali"), cinstirea părinţilor şi a baştinei.

Mihail Ion Ciubotaru a schimbat faţa poeziei din anii '70. Potrivit lui Arcadie Suceveanu „a scris o poezie meditativă, filosofică, dar şi socială, care se hrăneşte din cultură. De-a lungul vieţii sale, a trecut prin mari eclipse şi cutremure sufleteşti. Cînd i-a fost dată la topit cartea „Temerea de obişnuinţă", s-a refugiat în traduceri, redându-ne o versiune a romanului „Evgheni Oneghin" de A. Puşkin de o înaltă valoare".

Culegerea de versuri pentru copii "Grădina" (1974) şi "Întrebarea" (1984) atestă nu numai o bună cunoaştere a psihologiei copilului, şi a modului lui de a-şi imagina şi intui esenţa lucrurilor, dar şi o susţinută artă poetică de a releva universul lui spiritual şi de a-l instrui moraliceşte pe calea imaginii.

Mihai Ion Cibotaru desfăşoară şi o intensă muncă de traducător din poezia unor poeţi de peste hotare: M.Luconin, P.Antocolskii, O. Suleimenov, A. Voznesenskii, Saadi, Mahtumculi ş.a. Este cunoscut şi ca publicist. Mihail Ion Ciubotaru a scris peste 30 de volume şi a tradus 30 de cărţi.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
327 locuitori

Curtoaia este un sat din cadrul comunei Condrăteşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 327 de oameni. Satul Curtoaia a fost menționat documentar în anul 1822.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.