Cibotaru Mihai

Mihai Ion Cibotaru este scriitor moldovean. S-a născut la 2 februarie 1937 în satul Nicoreni, Drochia. După absolvirea Institutului pedagogic "I. Creangă" din Chişinău în 1958 a fost colaborator literar la gazetele "Tînărul leninist", "Scînteia leninistă", "Tinerimea Moldovei". În 1966-77 este secretar responsabil al revistei "Moldova". Din 1979 e consultant la Uniunea Scriitorilor din RSSM.

Publică din 1954. Editorial debutează cu placheta de versuri pentru copii "La bunici" (1972). Se afirmă prin culegerile de poezii pentru maturi "Linia" (1973). Cărţile de mai tîrziu "Întoarcerea către leagăn" (1981), "Punct de sprijin" (1982) şi "Te ţine minte iarba" (1984) conturează un liric autentic. Poezia lui Mihail Ion Cibotaru se caracterizează prin sugestivitate intelectuală, prin bogăţia metaforelor şi simbolurilor revelatorii. Substanţa celor mai bune poezii ale lui Cibotaru se constituie din meditaţii despre rosturile nobile ale omului, apărarea păcii şi vieţii pe pămînt (mai ales poemul "Nourii verticali"), cinstirea părinţilor şi a baştinei.

Mihail Ion Ciubotaru a schimbat faţa poeziei din anii '70. Potrivit lui Arcadie Suceveanu „a scris o poezie meditativă, filosofică, dar şi socială, care se hrăneşte din cultură. De-a lungul vieţii sale, a trecut prin mari eclipse şi cutremure sufleteşti. Cînd i-a fost dată la topit cartea „Temerea de obişnuinţă", s-a refugiat în traduceri, redându-ne o versiune a romanului „Evgheni Oneghin" de A. Puşkin de o înaltă valoare".

Culegerea de versuri pentru copii "Grădina" (1974) şi "Întrebarea" (1984) atestă nu numai o bună cunoaştere a psihologiei copilului, şi a modului lui de a-şi imagina şi intui esenţa lucrurilor, dar şi o susţinută artă poetică de a releva universul lui spiritual şi de a-l instrui moraliceşte pe calea imaginii.

Mihai Ion Cibotaru desfăşoară şi o intensă muncă de traducător din poezia unor poeţi de peste hotare: M.Luconin, P.Antocolskii, O. Suleimenov, A. Voznesenskii, Saadi, Mahtumculi ş.a. Este cunoscut şi ca publicist. Mihail Ion Ciubotaru a scris peste 30 de volume şi a tradus 30 de cărţi.

Settlements of Moldova and Diaspora

Zăicani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1596
Populația:
3110 locuitori

Zăicani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Zăicani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 16 km de orașul Rășcani și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3110 oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1596.

Read more