Show news from...

eye 1872 Views

Cimitirul „eroilor români” de la Fălești. Detalii noi (Video)


Au devenit cunoscute detalii noi privind construcția cimitirului așa-numiților „eroi români”, care începuse mai devreme la Fălești și ulterior a fost sistată.

Informații și fapte noi, înregistrări video, documente, fotografii ce vizează construcția acestui monument memorial scandalos pe teritoriul liceului rus „A.S. Pușkin” de la Fălești, au fost prezentate de Elena Levițkaia-Pahomova în cadrul următoarei ediții a programului său de autor „Mehanizm deistvia” de pe postul NTV-Moldova, precum și pe canalul ei YouTube, relatează Noi.md.

În special, în cadrul unei investigații jurnalistice și în timpul conversațiilor cu cercetători ea a aflat cum trebuia să acționeze, conform legislației, fără a o ocoli, inițiatorii construcției monumentului „eroilor români” de pe teritoriul liceului rus „AS. Pușkin” de la Fălești. De asemenea, a devenit cunoscut faptul ce au găsit cercetătorii germani în locul înmormîntării de pe teritoriul acestei școli în 2015.

În plus, jurnalista a prezentat un videoclip cu discuția și votul din august 2020 pentru proiectul de construire a cimitirului „eroii români” în cadrul Consiliului raional Fălești. Din videoclip rezultă că o singură persoană în timpul acelei întîlniri s-a pronunțat în mod deschis împotriva glorificării armatei române din 1941. Discuțiile s-au axat, în special, pe bugetul proiectului și sursele de finanțare a acestuia.

Keywords:

cimitir , Făleşti

Settlements of Moldova and Diaspora

Malinovscoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1246 locuitori

Malinovscoe este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Malinovscoe și Lupăria. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1246 de oameni. Satul Malinovscoe a fost menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Balanu.

Read more