25 july 2022, 13:45 Rock music views 2646
Acum există toate posibilitățile pentru reglementarea transnistreană. Opinie
Photo: novostipmr.com
25 july 2022, 13:45 Rock music views 2646

Acum există toate posibilitățile pentru reglementarea transnistreană. Opinie

Chișinăul și Tiraspolul sînt deja de 30 de ani în negocieri pentru soluționarea conflictului transnistrean și nici o singură zi de război, ceea ce este foarte important, și pe fondul dorinței regiunii transnistrene de a coopera cu malul drept al Nistrului, există oportunități bune pentru construirea măsurilor de consolidare a încrederii și, în final, rezolvarea conflictului de pe Nistru.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul Alexandr Stahurschi, vorbind în programul de autor al Liudmilei Belcenkova „TEMA” de la postul TV „Primul în Moldova”.

El a amintit că există o expresie binecunoscută „Mai bine 10 ani de negocieri decît o zi de război”.

"Avem 30 de ani de negocieri în spate, și nici o singură zi de război. Acest lucru este foarte important. Din păcate, actuala guvernare de la Chișinău nu se poate depăși în unele probleme din mai multe motive. Dar este bine că această echipă de guvernămînt acum are oameni care au o vastă experiență și bun simț în rezolvarea acestor probleme, deoarece „capete fierbinți” nu sînt necesare într-o astfel de situație”, a spus Alexandr Stahurschi.

Cu privire la declarația așa-zisului ministru de externe al regiunii nerecunoscute RMN Vitali Ignatiev despre intenția autorităților regiunii de a-și căuta independența cu aderarea ulterioară la Rusia în conformitate cu rezultatele referendumului din 2006 și comentariul secretarului de presă al președintelui Rusiei Dmitri Peskov, care a spus că nu știe contextul în care se fac astfel de declarații și că nu poate spune nimic despre asta, Alexandr Stahurschi a remarcat că acum este cu adevărat imposibil de prezis ce s-ar putea întîmpla în continuare. Dar, în opinia sa, teritorial, din punct de vedere geografic, pentru Transnistria, a fi aici, acum, o enclavă este pur și simplu nerealist.

Și acum există toate posibilitățile pentru o înțelegere. Cînd Ucraina nu permite Transnistriei să desfășoare careva operațiuni tenebre, care, anterior, treceau prin porturile Odesa și Ismail și prin teritoriul Transnistriei, și toate acestea nu mai sînt acum. Transnistria cooperează cu malul drept, iar acest lucru trebuie dezvoltat și consolidat. Doar măsurile de încredere între oameni vor permite să existe ceva pașnic și creativ în această țară”, a spus jurnalistul.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
383 locuitori

Țolica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 383 locuitori. Satul Țolica a fost înființat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.