21 november 2021, 11:00 Variety music views 2534
Orașul Călărași a fost iluminat modern
21 november 2021, 11:00 Variety music views 2534

Orașul Călărași a fost iluminat modern

Circa 17 mii de locuitori din orașul Călărași beneficiază de un sistem modern de iluminare stradală, dirijat online, datorită unui proiect susţinut de Uniunea Europeană. Evenimentul de lansare oficială a iluminatului public stradal în localitate a avut loc astăzi, în contextul Săptămânii Europene a Diplomației pentru Climă și a Săptămânii Europene a Energiei Durabile 2021, transmite MOLDPRES.

Lungimea rețelei de iluminat stradal constituie 25 de kilometri și asigură economisirea energiei, dar şi reducerea costurilor de întreținere şi exploatare. Orașul Călărași a devenit mai luminos şi după iluminarea arhitecturală a clădirii Muzeului de Istorie și Etnografie din localitate, iar 20 de treceri pietonale au fost iluminate conform standardelor europene în domeniul energetic. Toate măsurile de eficiență energetică au fost posibile datorită suportului oferit de Uniunea Europeană.

„Mă bucur să văd că și în Călărași, asemeni multor altor regiuni unde sunt implementate proiecte ale Uniunii Europene, beneficiarii direcți sunt oamenii a căror calitate a vieții este îmbunătățită. Totodată, noi, Uniunea Europeană, prin Echipa Europa, suntem încrezători că prin proiectele de eficiență energetică putem contribui la o planetă mai sănătoasă în ziua de mâine. Uniunea Europeană va continua să susțină asemenea proiecte, care aduc rezultate tangibile de îmbunătățire a vieții oamenilor, pentru că împreună suntem mai puternici!", a declarat la eveniment Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Măsurile de eficiență energetică în cadrul sistemului de iluminat din orașul Călărași sunt parte a proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor". Proiectul, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul" este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia Primarilor – Proiecte Demonstraționale" și este cofinanțat de Primăria orașului Călărași și Agenția pentru Eficiență Energetică.

Costul total al proiectului este de 680 750 de euro, dintre care 544 600 de euro este grant oferit de Uniunea Europeană, iar 136 150 de euro a constituit contribuția națională și locală.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Călărași , iluminare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.