21 september 2019, 12:00 Folk music views 5122
Un Centru de dializă a fost inaugurat la Cahul
21 september 2019, 12:00 Folk music views 5122

Un Centru de dializă a fost inaugurat la Cahul

Un Centru modern de dializă a fost inaugurat în această săptămână în municipiul Cahul. Instituţia va oferi servicii medicale specializate pentru pacienţii din regiunea de sud a ţării şi este un proiect de parteneriat public-privat, transmite MOLDPRES.

„Crearea Centrului modern de dializă în raionul Cahul este un beneficiu nu numai pentru populația din raion, ci și din toată regiunea de sud. În prezent avem 16 pacienți, însă capacitatea centrului este de 60-70 de pacienți, fiind posibil de efectuat 48 de ședințe de dializă pe zi", a explicat Iana Tabuncic, medic-şef la Centrul de dializă Cahul, citată de ziuadeazi.md.

„Odată cu deschiderea Centrului de dializă din Cahul am realizat una din misiunile principale ale proiectului - asigurare la nivel național cu servicii de dializă aliniate la standarde europene de înaltă calitate. Fiind concentrați în exclusivitate asupra nevoilor pacienților, am reușit să deschidem încă un centru care să le depășească așteptările. Ei și-au dorit un Centru performant mai aproape de casă, noi le-am oferit mai mult, or, instituţia din Cahul asigură pacienţilor dializaţi un tratament individualizat, bazat pe diagnosticarea regulată", a declarat Dmitri Onufreiciuc, director general „BB-Dializă" SRL.

Potrivit lui Adrian Tănase, doctor habilitat în medicină, preşedintele Societăţii Urologilor din R. Moldova, „după demararea proiectului parteneriatului public-privat pentru serviciile de dializă din R. Moldova, care a fost inițiat în anul 2016, numărul pacienților tratați s-a majorat cu circa 30% și a crescut de la 488 în anul 2015, la 688 - în anul 2018". „Numai în Centrele „BB-Dializă" din Chișinău, Bălți și Cahul sunt luaţi în evidenţă circa şase sute de pacienți, ce constituie peste 85% din numărul total de pacienți dializați pe țară. Odată cu deschiderea Centrului de dializă din Cahul, numărul pacienţilor va spori considerabil, iar această creștere ne apropie de indicii includerii în serviciul de dializă din țările Europei de Est", a specificat Adrian Tănase.

Centrul de dializă din Cahul este dotat cu 16 aparate şi poate deservi pacienți cu insuficiență renală cronică în stadiul terminal. Serviciile medicale oferite în cadrul Centrului sunt completate de consiliere psihologică, servicii dietetice cu o masă ajustată la regimul specific al pacientului dializat. Toți pacienții vor beneficia de transport gratuit pentru a se deplasa la proceduri.

Dializa este tratamentul medical prin care se elimină din organism apa, sărurile în exces şi toxinele. De asemenea, ajută la controlul tensiunii arteriale şi menţine un nivel potrivit în corp al unor substanţe precum potasiul şi sodiul. Atunci când rinichii nu mai pot îndepărta din corp excesul de lichide şi deşeurile metabolice, este nevoie de un tratament cum este dializa. Această procedură nu vindecă rinichii, ci doar îi înlocuieşte.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Cahul , sanatate

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1813
Populația:
13756 locuitori

Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul stepei Bugeacului, pe partea stîngă a rîului Lunguţa, oraşul Taraclia este situat la o distanţă de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 locuitori. Localitatea Taraclia a fost înfiinţată în anul 1813 de colonişti moldoveni, bulgari şi găgăuzi care s-au strămutat din teritoriile de dincolo de Prut şi Dunăre.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.