25 june 2016, 11:05 Contests, festivals, musical projects views 6951
Locuitorii din raioanele Străşeni şi Călăraşi vor fi asiguraţi cu apă potabilă
25 june 2016, 11:05 Contests, festivals, musical projects views 6951

Locuitorii din raioanele Străşeni şi Călăraşi vor fi asiguraţi cu apă potabilă

Peste 170 de mii de locuitori ai raioanelor Străşeni şi Călăraşi vor fi asiguraţi cu apă potabilă şi sisteme de canalizare în urma realizării unui program susţinut de Guvernul Germaniei. Comitetul de supraveghere al proiectului a aprobat ieri decizia finală pentru selectarea sursei de apă, comunică MOLDPRES.

Cele două raioane vor fi asigurate cu apă în urma extinderii apeductului Chişinău-Străşeni-Călăraşi. Lucrările sînt prevăzute în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", în valoare de 16,5 milioane de euro, sumă alocată sub formă de grant de Guvernul Federal german. Implementarea studiului de fezabilitate şi a proiectului investiţional va fi asigurată de Ministerul Mediului al R. Moldova şi Banca de Stat a Germaniei Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Potrivit lui Sergiu Guțu, șeful Oficiului KfW la Chișinău, proiectul are o importanță strategică pentru R. Moldova. „Prin implementarea acestuia, Guvernul german contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei de alimentare cu apă şi sanitație pentru perioada 2014-2028 și susține îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ONU cu privire la apă potabilă și sanitație. Astfel, Guvernul Germaniei contribuie la îmbunătățirea sănătății și creșterea calității vieții cetățenilor R. Moldova", a menţionat reprezentantul KfW.

După aprobarea sursei de apă potabilă, proiectul va continua cu semnarea Memorandumului de înțelegere între părțile implicate – Ministerul Mediului, Consiliile raionale Strășeni și Călărași, Primăriile orașelor Chișinău, Strășeni și Călărași. Acesta va include planul de implementare, lista de priorități investiționale și lista localităților care vor fi conectate la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași în cadrul primei faze a proiectului. Urmează prezentarea raportului final al studiului de fezabilitate (decembrie 2016) și obținerea aprobărilor necesare pentru implementarea proiectului, după care vor demara lucrările de construcție (2018-2019).

În prezent, doar aproximativ 60% din populația urbană și circa 40% din populația rurală din R. Moldova au acces la apă potabilă, iar sisteme de canalizare există doar în localitățile mari. Alimentarea cu apă potabilă a localităților din zona centrală a ţării noastre se bazează în general pe resursele de apă subterană, deficitare din punct de vedere calitativ și cantitativ. Resursele de apă subterană din raioanele Strășeni (aproximativ 90.000 de locuitori) și Călărași (aproximativ 80.000 de locuitori) sînt afectate de poluanți, iar stratul acvifer din raionul Strășeni este pe cale de a fi epuizat.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

localitati , apa , servicii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
4 locuitori

Bondareuca este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 24 km de oraşul Teleneşti şi la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4 oameni. Satul Bondareuca a fost înființat în anul 1906.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.