14 april 2016, 15:30 Contests, festivals, musical projects views 9362
10 pensionari din Străşeni vor beneficia de operaţie gratuită la cataractă
14 april 2016, 15:30 Contests, festivals, musical projects views 9362

10 pensionari din Străşeni vor beneficia de operaţie gratuită la cataractă

Zece pensionari din raionul Străşeni vor beneficia de operaţie gratuită la cataractă. Intervenţiile chirurgicale se efectuează în cadrul unui proiect finanţat de olandezi.

Valoarea acestuia este de peste jumătate de milion de lei.

La vârsta de 69 de ani Elizaveta Sârbu suferă de cataractă. Vederea îi este slabă şi cu greu se descurcă cu treburile casnice. La un ochi femeia vede 6 procente, iar la celălalt doar 3 procente.

Pensionara însă nu s-a gândit niciodată că ar putea să îşi permită o operaţie care i-ar schimba viaţa:

"Nouă nu ne ajunge pensia ca să ne facem aşa operaţie şi mulţumim la centrul de bătrâni că ne-au ajutat şi ne ajută să trecem operaţia cu bine".

Pensia pe care o are este prea mică, mai ales că cea mai mare parte din bani se duce pe mâncare şi serviciile comunale.

"Pensia acum s-a ridicat, da este 860 de lei pensia mea, nu mai era chip să ajung la operaţia asta dacă nu mă ajutau de la centrul de bătrâni", a specificat Elizaveta Sârbu.

O altă pensionară care va fi operată este Elena Melnic. A venit la spital împreună cu încă nouă locuitori ai raionului Străşeni.

Pensionarii se confruntă cu aceleaşi greutăţi:

"Este greu la bătrâni să rămână fără vedere. Este un ajutor foarte mare pentru noi şi suntem mulţumiţi tuturor".

"Din pensie noi nu reuşim să ne întreţinem, mulţumesc sponsoriilor de peste hotare care ne ajută".

Potrivit reprezentanţilor Centrului pentru Educaţie "Neomanist" din Străşeni, care gestionează acest proiect persoanele care beneficiază de operaţie gratuită la cataractă sunt din categoria social vulnerabile sau trăiesc sub nivelul sărăciei. Grija faţă de aceştia nu se termină odată cu intervenţia chirurgicală.

"În afară de faptul că ei sunt operaţi, este perioada postoperatorie unde ei mai beneficiază de o consultaţie gratuită şi medicamentele de asemenea care sunt administrate sunt donate de la această clinică", a declarat un executiv al Asociaţiei Neomanist, Străşeni, Veronica Ţâmbălari.

Potrivit medicilor operaţia nu este una complicată şi durează 15-20 de minute, iar pacienţii pot vedea din nou chiar a doua zi.

"Ei vin cu cataracte destul de avansate, practic cu lipsă de vedere, când văd numai lumina, după operaţie ei sunt foarte mulţumiţi că se duc cu o vedere destul de bună, când pot să se îngrijească, când pot să îşi readucă modul obişnuit de viaţă", a relatat medicul Natalia Vintea.

În Moldova costul unei astfel de operaţie se ridică la 12 mii de lei. Proiectul care readuce oamenilor vederea a început în 2010, iar până acum au fost operate peste 1500 de persoane din toată ţara.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1782
Populația:
837 locuitori

Căpreşti este un sat din cadrul comunei Prodăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Floreşti și la 102 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 837 de oameni. Satul Căprești a fost menționat documentar în anul 1782.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.