08 november 2015, 14:52 views 9370
În municipiul Bender a fost restabilit un izvor ce are peste 500 de ani
08 november 2015, 14:52 views 9370

În municipiul Bender a fost restabilit un izvor ce are peste 500 de ani

În localitatea Protiagailovca din municipiul Bender a fost restabilit şi renovat un izvor care are peste cinci sute de ani de la prima atestare. Timp de 40 de ani izvorul a fost în stare deplorabilă şi aproape pierdut, însă recent sursa de apă a redevenit accesibilă pentru localnici, transmite MOLDPRES cu referire la surse locale.

Potrivit datelor istorice păstrate de originari din Protiagailovca, izvorul are mai mult de cinci secole de cînd a fost descoperit de turci, iar circa două sute de ani în urmă în preajma lui a fost întemeiată localitatea dată. Specialiştii afirmă că izvorul are valoare istorică.

"Mai mulţi ani în urmă în sat au fost făcute săpături pentru unele lucrări de construcţie şi atunci am dat de mai multe ţevi din lemn care duceau direct spre Cetatea Bender. Este un loc deosebit care trebuie cercetat şi păstrat", susţin autorităţile locale.

În vara curentă a fost renovat doar teritoriul din preajma izvorului, fiind planificată şi restabilirea ulterioară a frescelor de pe pereţi. Totodată, sătenii intenţionează să înalțe alături de izvor o capelă.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

izvor , Bender , istoria , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.