13 july 2015, 16:11 views 8771
Monumentele din Bender vor fi illuminate
Photo: vk.com
13 july 2015, 16:11 views 8771

Monumentele din Bender vor fi illuminate

Chiar dacă se confruntă cu o criză fără precedent, administraţia din stânga Nistrului nu vrea „să strângă cureaua". De ziua autoproclamării independenţei regiunii, monumentele din Bender vor fi iluminate. Iniţiativa va face încă o gaură în bugetul regiunii, relatează Mesager.

În ajunul autoproclamării independenţei au fost reparate faţadele caselor din centrul oraşului Bender. Aspectul oraşului pe timp de noapte se va schimba radical şi la intrarea dinspre Tiraspol, unde toate monumentele vor fi iluminate.

„Avem încă multe planuri. Şi alte monumente ar trebui iluminate, cum ar fi monumentul Panin şi monumentul pe care nimeni nu-l observă - Black Tulip",
afirmă Vladimir Ujachin, specialist în iluminatul decorativ.

Autorităţile de la Bender recunosc că oraşul nu dispune de resurse suficiente pentru a acoperi costurile iluminatului stradal.

„Din păcate, bugetul oraşului nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a plăti energia electrică consumată. Din cauza că banii nu ne ajung, noi avem datorii mari faţă de salariaţii din sectorul public, mai mult de 70%", susține Nicolae Gliga, șef, Administrația de stat din Bender.

Pentru a mai economisi, vor fi instalate lămpi fluorescente. „Avantajul corpurilor de iluminat este consumul redus şi durata mare de viaţă. Acest sistem este mai strălucitor şi mai rezistent decâte becurile obişnuite. Lămpile sunt protejate de vandali, dar şi de umiditate", a mai adăugat Vladimir Ujachin.

Republica moldovenească nistreană şi-a proclamat independenţa pe 2 septembrie 1990. Până acum, aceasta nu a fost recunoscută oficial de niciun stat.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
340 locuitori

Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.