21 august 2016, 13:30 views 7023
La Edineț a fost deschisă Universitatea Populară de Vară
21 august 2016, 13:30 views 7023

La Edineț a fost deschisă Universitatea Populară de Vară

La Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Edineț a avut loc astăzi inaugurarea Universității Populare de Vară "Vasile Stroescu", ediția I, care își va desfășura lucrările pînă la 21 august la Edineț, Trinca și Cupcini, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat după modelul Universității Populare de Vară de la Vălenii de Munte, județul Prahova, România (creată în 1908 de istoricul Nicolae Iorga) de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu primăriile comunelor Parcova și Trinca, precum și cele ale orașelor Edineț și Cupcini.

Imediat după inaugurare, la aceeași instituție a avut loc o sesiune de comunicări cu genericul „Vasile Stroescu – om de cultură și mecenat, susținător al unității naționale". Despre viața și activitatea lui Vasile Stroescu au vorbit academicianul Mihai Cimpoi, directorul ICR, Valeriu Matei, dr. Ion Constantin (București), istoricul Ion Negrei ș.a.

Tot la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" au fost vernisate expozițiile ICR Chișinău „Poemele limbii române" și „Constantin Stere – scriitor, jurist și promotor al Marii Uniri". A urmat o sesiune de comunicări cu genericul „Un compozitor contemporan – Ghenadie Ciobanu", la care au participat acad. Gheorghe Mustea și prof. Ion Gagim. Tot aici a fost lansat albumul "Edinețul de azi".

În seara zilei de astăzi la Palatul de Culturi din Edineț va avea loc un concert simfonic în cadrul căruia vor fi prezentate trei creații muzicale de Ghenadie Ciobanu interpretate de Orchestra simfonică a Companiei de Stat "Teleradio Moldova", dirijor Gheorghe Mustea.

Mîine participanții la eveniment vor vizita biserica din satul Trinca, ctitorie a lui Vasile Stroescu, unde va avea loc un Te-Deum, urmat de un moment omagial la mormîntul părinților lui Vasile Stroescu din satul Trinca. În aceeași zi la Centrul de Cultură din orașul Cupcini va fi vernisată expoziția de pictură a artiștilor plastici participanți la cea de-a XIV-a ediție a Taberei de creație „Parcova"-2016, care și-a desfășurat lucrările în perioada 18-20 august în satul Parcova. Manifestarea se va încheia cu un concert prezentat de formațiile folclorice din Parcova și Cupcini.

Vasile Stroiescu s-a născut la 11 noiembrie 1845 în satul Trinca, județul Hotin. A fost un cărturar de frunte, susținător al învățămîntului școlar și om politic basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională. A studiat dreptul la Universitățile din Moscova, Sankt Petersburg și Berlin. A construit școli, biserici și spitale în România. Este ctitor al bisericilor din Șofrîncani, Zăicani, Trinca și Pociumbăuți, fondator al spitalelor din Trinca și Brătușeni, donator în sprijinul bisericilor, spitalelor și școlilor din Trinca, Stolniceni, Brînzeni ș.a. Drept recompensă pentru actele de binefacere și contribuția sa la trezirea conștiinței naționale, este ales ca membru de onoare al Academiei Române în 1910. Vasile Stroescu s-a stins din viață la 13 aprilie 1926, la București.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
5519 locuitori

Abaclia este un sat și comună din raionul Basarabeasca. Abaclia este unicul sat din comuna cu același nume, situat la distanța de 5 km de orașul Basarabeasca și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5519 oameni. Satul Abaclia a fost menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.