Show news from...

eye 611 Views

Consilier municipal: "Întreprinderile municipale din capitală riscă să falimenteze"


Întreprinderile municipale din capitală riscă să dea faliment dacă nu vor fi ajutate și susținute de autorități.

Această opinie a fost exprimată de președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Alexandru Odințov, relatează Noi.md

Referindu-se la problemele întreprinderii Apă-Canal, el a menționat că socialiștii au propus autorităților să adopte o lege cu privire la întreprinderile semnificative din punct de vedere social pentru a recunoaște Apă-Canal ca atare și a-i oferi ajutor.

Alexandru Odințov a reamintit că, atunci cînd a fost necesar, autoritățile au scutit compania Termoelectrica de taxele vamale la importul de păcură, pentru ca aceasta să fie mai ieftină, să genereze căldură și electricitate și să cîștige mai mult.

"Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași au fost declarate utilitate publică de interes național. Și pentru alte întreprinderi și facilități s-a procedat în același mod, pentru "Tracom" și altele. Adică, atunci cînd au nevoie, ei atribuie un statut special, ușurează soarta lor. Dar acest lucru nu se aplică gestionării Parcurilor electrice, de troleibuze și autobuze din capitală, întreprinderii "Apă-Canal". Autoritățile noastre nu au înghețat prețurile la resursele energetice, așa cum au făcut multe țări europene, pentru ca populația lor să nu sufere", a declarat președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău.

În opinia sa, acest lucru se face în mod special pentru a primi supra profituri din creșterea tarifelor sub formă de sume majorate brusc din accize și taxe și doar o parte din acestea este trimisă înapoi cetățenilor sub formă de compensații.

"Voi intenționat nu înghețați tarifele, pentru ca din acciza majorată, din TVA majorată la tariful pe care îl plătesc toți oamenii, luați mult dintr-un buzunar de la toți oamenii și dați 7,5 miliarde de lei sub formă de compensație. Acesta este un supra profit obținut din tarifele crescute, iar voi îl ungeți într-un strat subțire. Ai scos mult dintr-un buzunar și ai pus puțin în celălalt", a spus Alexandru Odințov.

El a menționat că trebuie de inventat ceva pentru ca întreprinderea Apă-Canal să supraviețuiască.

"Trebuie de decis dacă să creștem tariful la apă sau nu, poate de alocat compensații din buget. Poate că Guvernul va asigura o parte din transferul din bugetul de stat și va ajuta "Apă-Canal", astfel încît această întreprindere să nu-și întrerupă activitatea iarna, deoarece apa din conducte va îngheța și toate rețelele vor trebui schimbate. Știm că Guvernul vrea să preia "Apă-Canal" și s-o transforme într-un operator regional pe întreg teritoriul Moldovei centrale. Dar aceasta este o fărădelege", a subliniat președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău.

Keywords:

Chisinau , întreprindere

Settlements of Moldova and Diaspora

Hlina

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Read more