27 november 2021, 14:30 views 3243
La Chișinău a avut loc o nouă întîlnire la Clubul tinerilor pușkiniști
27 november 2021, 14:30 views 3243

La Chișinău a avut loc o nouă întîlnire la Clubul tinerilor pușkiniști

În sala Pușkin a Casei Ruse din Chișinău, pentru membrii Clubul tinerilor pușkiniști a avut loc atelierul "În labirintul titlurilor. Pușkin și titlurile operelor literare", transmite Noi.md.

Întîlnirea cu elevii de clasa a XI-a ai liceului ”V. Lupu” din Moscova a fost organizată de curatorul auditoriul Pușkin, Olga Bataeva, și bine-cunoscutul savant rus și bibliograf, Victor Gulcinski. Ca o introducere în subiect, participanții la programul educațional au privit filmul documentar "Pușkin și cărțile", din care elevii au aflat despre biblioteca personală a lui Pușkin și despre rolul cărții în viața marelui poet rus.

În calitate de epigraf al discuției sale cu elevii, Victor Ivanovici a ales cuvintele lui I. S. Turghenev: "Cele mai simple titluri sînt cele mai bune". Apoi a dezvoltat această teză pe exemplul cărților scriitorilor din secolul al XVIII-lea pe care elevii îi cunosc ("Robinson Crusoe" de Daniel Defoe și basme de Charles Perrault), oprindu-se mai detaliat la titlurile operelor lui A. S. Pușkin.

Liceenii au fost rugați să se împartă în grupuri și să îndeplinească o sarcină creativă: să găsească titlul unei cărți care să fie comună fiecărei persoane care citește. După discuții de cinci minute, participanții la întîlnire au anunțat și au justificat rezultatele muncii lor comune: "Părinți și copii", "Război și pace", "Pînzele roșii", "Crimă și pedeapsă". Varianta propusă de V. Gulcinski s-a dovedit a fi universală pentru orice locuitor al planetei noastre: "Abecedar".

Întâlnirea a fost nu doar una informativă pentru tinerii pușkiniști, ci a conținut un început moral și estetic, pe care omul de știință rus l-a remarcat în discursul său. Un moment minunat a fost interpretarea poeziilor lui Pușkin de către artistul emerit al Rusiei, Alexei Emelianov, din filmul video creat de el "Versurile libere ale lui Pușkin".

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , literatura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
345 locuitori

Socii Noi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Socii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.