14 july 2021, 15:20 views 2972
Unii pensionari din capitală se plîng că le-au fost anulate compensațiile pentru încălzire
14 july 2021, 15:20 views 2972

Unii pensionari din capitală se plîng că le-au fost anulate compensațiile pentru încălzire

Surpriză neplăcută pentru unii pensionari din capitală, care s-au trezit, peste noapte, cu datorii la plata agentului termic, pentru sezonul precedent de încălzire.

Deși, conform deciziei Primăriei, pensionarii de rînd cu alte categorii defavorizate ale populației, beneficiază de compensații pentru energie și căldură în perioada rece anului, în luna iulie aceștia au primit noi facturi în care a fost inclusă suma restantă pentru agentul termic consumat. Din sumele noi reflectate în facturi reiese că le-au fost retrase compensațiile oferite anterior de municipalitate.

Noile facturi au fost expediate pe adresa portalului Noi.md de către de o pensionară din sectorul Botanica, a cărei unică sursă de venit este pensia de 2129 de lei. Într-o situație similară s-au pomenit și alți pensionari cu venituri mici, care nu au de unde achita plățile restante. Aceștia au încercat să-și revendice drepturile la pretura de sector, însă au fost direcționați la Primărie, care la rîndul său și-a pasat responsabilitatea.

Menționăm că potrivit Regulamentului de acordare a compensațiilor, beneficiari sînt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni sînt mai mici de 3000 lei / lună pentru fiecare persoană, precum și familiile tinere (cu vîrsta de pînă la 35 de ani), cu venituri mediu global lunar de pînă la 5000 lei.

Contactat de Noi.md să elucideze situația creată, șeful-adjunct al Direcției locative-comunale, Ghenadie Dubița, a precizat că în anumite situații, atunci cînd beneficiarii nu mai sînt eligibili pentru acordarea compensației, autoritățile pot dispune retragerea acesteia.

Funcționarul a precizat că compensația se acordă în baza anumitor criterii prevăzute în regulament, iar în cazul în care se stabilește că beneficiarul are un venit mai mare și poate de sine stătător acoperi aceste cheltuieli, suportul financiar din partea Primăriei este retras.

”Pentru persoanele care în sezonul anterior sezonului acestuia au beneficiat de compensarea cheltuielilor s-a stabilit că aceaștia automat vor beneficia de acest ajutor, cu condiția că corespund criteriilor. Ulterior, comisiile special create din cadrul preturilor verifică dacă s-a acordat corect compensația și în cazul în care se depistează că beneficiarul deține mai multe bunuri, că sumă veniturilor a crescut, se ia decizia de a se retrage compensația. Persoanele care au încălcat criteriile regulamentului nu mai pot beneficia de acest ajutor”, a explicat Ghenadie Dubița.

Șeful Direcției locativ-comunale a precizat totuși că pensionarii care se consideră nedreptățiți pot înainta o cerere la pretura de sector și atunci comisia competentă va examina separat fiecare caz în parte. Dacă sînt nemulțumiți de argumentele prezentate, beneficiarii pot depune o plîngere sau merge în instanță, a mai precizat funcționarul.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
4525 locuitori

Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.