13 july 2021, 16:00 views 2824
Trebuie să oprim deja distrugerea spațiilor publice din parcuri cu complexe rezidențiale. Declarație
13 july 2021, 16:00 views 2824

Trebuie să oprim deja distrugerea spațiilor publice din parcuri cu complexe rezidențiale. Declarație

Trebuie să oprim deja distrugerea spațiilor publice din parcurile din capitala Moldovei cu complexe rezidențiale și alte clădiri comerciale.

Despre acest lucru a declarat arhitectul, membru consiliului de urbanism din Chișinău, activistul civic Denis Nedeoglo, comentînd pe pagina sa de pe rețeaua socială tăierea copacilor în zona verde, aproape de lac, în apropiere de parcul "La Izvor", unde vor să construiască un complex rezidențial, transmite Noi.md.

După cum s-a anunțat anterior, în zona verde, la doar 25 de metri de lacul din parcul "La Izvor" a avut loc o tăiere masivă a copacilor. Copacii tăiați sînt concentrați pe o suprafață limitată. Se presupune că anume aici va fi construit următorul complex rezidențial.

În comentariile care au apărut deja, locuitorii Chișinăului au reacționat extrem de negativ la acest incident. "Nemernicii! Și își construiesc propriul paradis nemernic", cu amărăciune scrie un internaut.

"Din punct de vedere tehnic, după cum am înțeles, parcul începe după copacii tăiați, unde există un gard și o alee pietonală. Dar, desigur, este păcat de copaci, iar proiectul casei pe care doresc să o construiască acolo este pur și simplu o urîțenie", notează un alt comentator.

În același timp, poliția a declarat că defrișările în masă care au avut loc recent în zona verde, la doar 25 de metri de lacul din parcul "La Izvor", sînt legale. Asta a confirmat pentru Noi.md purtătorul de cuvînt al Poliției capitalei, Natalia Stati. Potrivit ei, teritoriul de pe care au fost tăiați copacii este o proprietate privată.

„Poliția nu a fost sesizată, dar colegii de la IP Buiucani au mers la fața locului și au stabilit că acel teritoriu este proprietate privată. La solicitarea angajaților de a prezenta anumite acte, acestea au fost prezentate, inclusiv și autorizația care a fost eliberată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ceea ce înseamnă că au dreptul să defrișeze copacii”, a declarat Natalia Stati.

"Principalul e să ai nu numai dreptul, ci și rușine. Această companie imobiliară a sădit acești copaci?", sînt indignați în comentariile lor mulți internauți.

Răspunzînd la solicitarea Noi, Igor Sîrbu, președintele Fundație de mediu Ecodava, a remarcat că, în ciuda deținerii autorizației care permite proprietarilor să "curețe" acest teren de copaci, autoritățile trebuiau să verifice autenticitatea tuturor documentelor și să nu permită companii imobiliare să priveze Chișinăul de puținele zone verzi, care au mai rămas.

"Au fost tăiați aproximativ 200 de copaci, inclusiv specii rare. Două hectare din parc au fost înstrăinate în mai multe etape, pe parcursul a mai multor ani, de o companie imobiliară care intenționează să construiască un complex rezidențial. Zonele verzi sunt plămînii orașelor și trebuie protejate, nu devastate. În fiecare an vedem dezvoltarea acestui proces. Noi vrem ca autoritățile să verifice autenticitatea acestor documente, să afle dacă sînt legale și dacă mafia construcțiilor are dreptul să continue construcția în parcurile orașului nostru", a spus Sîrbu.

Trebuie remarcat faptul că portalul Noi.md am trimis o cerere la Agenția de Mediu cu solicitarea de a confirma autenticitatea documentelor pentru tăierea copacilor în zona verde, lîngă lacul din parcul "La Izvor".

Anterior s-a anunțat că locuitorii sectorului Buiucani sînt gata să iasă la proteste pentru a preveni construirea complexului rezidențial și pentru a nu permite distrugerea zonei verzi. Potrivit proiectului, unul dintre antreprenorii capitalei intenționează să construiască mai multe clădiri de apartamente cu o înălțime de 12 și 24 de etaje, unde vor exista și spații comerciale, și un centru pentru copii.

Pentru aceasta se planifică schimbarea codului de urbanism al zonei din S (zonă specială) în C4. Principalul motiv al indignării chișinăuienilor este faptul că complexul ar putea fi construit într-o zonă verde, la o distanță de doar 25 de metri de lacul din parcul "La Izvor".

Pînă nu demult, pe teritoriul de 2 hectare, care se planifică a fi utilizat pentru implementarea proiectului sus-menționat, creșteau 175 de copaci (plopi, mesteceni, sălcii, pini) au, iar pînă anul trecut iaci se afla o grădiniță (proprietate privată), care a fost închisă din cauza faptului că noul proprietar intenționează să construiască acest complex multifuncțional.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , Defrișare , parc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1157 locuitori

Mereşeuca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Mereşeuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 18 km de orașul Ocnița și la 218 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1157 de oameni. Satul Mereșeuca a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.