21 april 2021, 09:30 views 2674
Unde a dispărut basorelieful de bronz dedicat eliberării Chișinăului?
21 april 2021, 09:30 views 2674

Unde a dispărut basorelieful de bronz dedicat eliberării Chișinăului?

Soarta basoreliefului de bronz, instalat în centrul capitalei Moldovei în 1974 în cinstea eliberării Chișinăului de trupele naziste și demontat în anii 90, rămîne necunoscută. Nu poate fi găsit nicăieri pînă în prezent.

Despre acest lucru a anunțat de președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor ruși, Alexei Petrovici, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova, informează Noi.md.

El a menționat că acest basorelief a fost instalat la intersecția străzilor Pușkin și Lenin, așa cum se numea actualul Bulevard Ștefan Cel Mare la acea vreme, pe clădirea care găzduiește acum una dintre băncile comerciale. Nișa ocupată anterior de placa de bronz este acum acoperită de un poster publicitar.

Pe basorelief era imaginea unui soldat cu o mitralieră și o insignă, care părea să salute locuitorii Chișinăului eliberat. Pe insignă era scris numele unității militare.

 "Căutăm acest basorelief de bronz de cîțiva ani. Anterior, au existat informații că el se păstrează undeva, dar comunicarea cu reprezentanții Primăriei și locuitorii nu a adus succes și deocamdată nu putem da de el. Desigur, ar fi corect să readucem acest basorelief la locul său, pentru că face parte din istoria noastră și nu trebuie să acoperim această nișă rușinos cu un poster publicitar. Trebuie de instalat un basorelief în locul său, pentru ca oamenii să-și amintească și să știe că Chișinăul a fost eliberat de Armata Roșie, și l-a eliberat Alexei Belski, iar batalionul său a luptat în august 1944", a spus președintele Consiliului Coordonator al Conaționalilor ruși.

 Potrivit lui, din păcate, un alt basorelief de bronz interesant dedicat lui Nicolai Berzarin de asemenea s-a pierdut. A fost instalat la intersecția fostei străzi Berzarin și a actualului Bulevard Ștefan cel Mare în cinstea comandantului armatei a 5-a, primul comandant al Berlinului. Bustul în sine, basorelieful este o operă de artă creată de arhitectul Valentin Mednec.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , monument

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
2020 locuitori

Obreja Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Obreja Nouă și Obreja Veche. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 151 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Obreja Veche a fost menționat documentar în anul 1548.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.