04 january 2021, 16:15 views 2977
O expoziție de pictură și grafică dedicată Chișinăului vechi este deschisă la Biblioteca Națională
04 january 2021, 16:15 views 2977

O expoziție de pictură și grafică dedicată Chișinăului vechi este deschisă la Biblioteca Națională

O expoziție de pictură și grafică a artiștilor plastici Antonina și Vitalie Grișciuc cu genericul „Te salut, Chișinău!", dedicată celor 585 de ani de la prima atestare documentară a orașului, este deschisă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vitalie Grișciuc a menționat că expoziția cuprinde 35 de lucrări, care reprezintă peisaje arhitecturale ale Chișinăului vechi, executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei, acril pe pînză, acuarelă, peniță tuși, gravură pe hîrtie. "De mai bine de 25 de ani, împreună cu soția, adunăm materiale despre orașul vechi. Chișinăul are un farmec deosebit și este o sursă de inspirație pentru artiști plastici, scriitori și compozitori. Ei descoperă în creația lor o îmbinare frumoasă între arhitectura și natura care împodobește capitala noastră. Este orașul în care ne-am petrecut tinerețea și de care ne leagă amintiri de neuitat", a mai spus Vitalie Grișchiuc.

În context, directorul instituției, Elena Pintilei a afirmat că partea veche a oricărui oraș reprezintă, în primul rînd, memoria. "O imprimare în timp, sub forma arhitecturală a trecutului acelor oameni, care au locuit în acest oraș. Celor care s-au bucurat în Chișinău de frumusețile și bucuriile vieții, au suportat și au rezistat la momentele grele pe care, din păcate tot ea, viața obișnuiește să le creeze. Oameni de diferite naționalități, diferite confesiuni religioase, diverse viziuni politice, cea mai mare parte dintre ei oameni cu demnitate și de bună credință, cei ce au creat acest oraș. Din păcate, pînă în prezent s-au păstrat prea puține străzi și case, și au rămas prea puțini oameni în viață care ne pot povesti despre orașul și societatea de atunci", a subliniat Elena Pintilei.

Potrivit sursei citate, Chișinăul vechi, așezat pe un loc pitoresc, pe șapte coline, produce o impresie plăcută asupra locuitorilor și oaspeților. "Artiștii plastici Vitalie și Antonina Grișciuc încearcă să imortalizeze în creația lor Chișinăul istoric și anume memoria trecutului", a constatat Pintilei.

Absolvenți ai unor prestigioase școli de pictură din Republica Moldova și Romînia, Vitalie și Antonina Grișciuc au participat, începînd cu anul 1992, la expoziții de grup și personale, în R. Moldova Romînia, Luxemburg, Japonia, Spania și în alte țări. Lucrările lor se află în colecții publice și private din numeroase state.

Expoziția va fi deschisă pînă la 10 mai.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , pictura , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1517 locuitori

Berezlogi este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Berezlogi și Hîjdieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1517 oameni. Satul Berezlogi a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.