11 june 2018, 16:30 Classical music views 12196
Pe vremuri, Bălțiul semăna cu Parisul (Video)
11 june 2018, 16:30 Classical music views 12196

Pe vremuri, Bălțiul semăna cu Parisul (Video)

Stradele înguste, pavate, cu clădiri extraordinar de frumoase în stil neo-Brîncovenesc – anume aşa arăta Bălţiul înainte de cel de-al doilea război mondial.

După cum susţine Alexandru Baikalov, care locuiește acum în Franța, capitala nordică a Moldovei de atunci era semăna foarte mult cu Parisul.

Parizianul a recunoscut că duce dorul orașului în care a crescut. Îi place să vină la Bălți și să meargă pe străzile cunoscute. Și chiar ar vrea să întoarcă orașului Bălti aspectul său de acum o sută de ani.

Puţin au păstrat Bălţiul din trecut. Pe locul aşezărilor istorice de odinioară se ridică beton și sticlă, oraşul este construit fără gust și în mod haotic.

Aspectul Bălţiului pare deprimantă. Desigur, este prea tîrziu să deplîngi ceea ce s-a făcut. Totuşi, crede Alexandru, situaţia trebuie reparată. Fostul bălţean vrea să pună capăt construcţiilor haotice în oraş, care durează deja de mai mulţi ani.

El îi invită pe locuitorii capitalei de nord să semneze o petiție pentru salvarea rămășițelor patrimoniului istoric din Bălți. Și să fie elaborat un proiect care va fi propus Primăriei spre examinare. La acesta vor participa arhitecți profesioniști, mai mulţi dintre care sînt foști bălţeni. Aceştia vor oferi o strategie generală pentru dezvoltarea Bălțiului, proiectarea peisajului, a parcurilor şi multe altele.

Source: btv.md

Keywords:

Balti , Paris

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2424 locuitori

Cigîrleni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cigîrleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2424 de oameni. Satul Cigîrleni a fost menționat documentar în anul 1569.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.