Show news from...

eye 12804 Views

Femeia care a terminat, de una singură, construcţia lăcaşului sfînt din satul Glinjeni


Aproape un secol au așteptat locuitorii satului Glinjeni pînă ce mănăstirea locală își va deschide porţile pentru credincioși. Acest lucru s-a dovedit a fi de nerealizat atît pentru autorităţile locale, cît şi pentru cele republicane. O femeie simplă de la ţară a fost acea care a reuşit să finiseze construcţia lăcaşului sfînt şi care a devenit apoi stareța acestuia.

La intrarea în satul Glinjeni se află Mănăstirea Sfînta Treime, a cărei construcție a început în urmă cu aproximativ o sută de ani. "Acolo era dezordine şi o încurcătură de nedescris. Nimeni nu credea că e posibil de pus totul la punct", povesteşte locuitoarea satului.

La începutul anilor 2000, starea lăcaşului lăsa mult de dorit. Stareța Mănăstirii Sfînta Treime Anastasia povesteşte că mănăstirea nu avea sistem de încălzire, era frig, nu era apă.

Pe timpuri, stareța mănăstirii era o femeie simplă de la ţară, care educa doi copii. Înainte de a pleca la mănăstire a muncit cîţiva ani în Italia.

"Cînd am luat prima dată în mîini Sfînta Scriptură și am citit prima pagină, am simțit că este exact ceea ce am căutat întreaga viață", spune ea.

După doi ani de lucru în Italia, femeia s-a întors în satul natal și a decis că anume ea trebui să finiseze construcția mănăstirii. Atunci, după spusele ei, ea a decis să mai plece încă o dată în Italia, iar toți banii cîştigaţi să-i folosească în acest scop.

Iar în anul 2011, după deschiderea mănăstirii, ea s-a călugărit. "Pur şi simplu mi-am dat seama pentru ce trăiesc. Este foarte greu să trăiești, fără să-l cunoşti pe Dumnezeu", povesteşte ea.

Settlements of Moldova and Diaspora

Coşcalia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
2223 locuitori

Coşcalia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşcalia, Florica și Plop. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Căușeni și la 61 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2223 de oameni. Satul Coşcalia a fost menționat documentar în anul 1855.

Read more