13 april 2022, 11:00 Folk crafts views 1647
Un nou centru de reabilitare pentru copiii cu autism, deschis la Chișinău
Photo: ipn.md
13 april 2022, 11:00 Folk crafts views 1647

Un nou centru de reabilitare pentru copiii cu autism, deschis la Chișinău

Un nou centru de reabilitare medicală pentru copii cu autism a fost deschis la Chișinău, cu sprijinul financiar al Ambasadei Cehiei în Republica Moldova. Centrul oferă servicii de diagnostic și evaluare, servicii de logopedie, servicii de kinetoterapie, evaluări psihologice și instruiri pentru părinți, informează moldovenii.md cu referire la IPN.

 „În afară de evaluări psihologice necesare pentru a identifica ce abilități au copiii și la ce nivel sînt, mai avem și serviciul de instruire a părinților. Timp de două săptămîni, părintele vine cu copilul în centrul nostru. Psihologul clinician îl instruiește în terapia bazată pe analiză comportamentală aplicată, îl învață pe părinte cum să comunice cu copilul lui”, a menționat Olga Guzun, directorul Centrului „SOS Autism”.

Potrivit ei, în Republica Moldova sînt puțini specialiști care se ocupă de terapia bazată pe analiză comportamentală aplicată. „Dar și specialiștii care sînt se învață unii pe alții, neavînd acreditarea și studiile necesare. De aceea, a fost pus scopul să se ridice calitatea terapiei. Recent, cinci specialiști au absolvit cursul internațional de analiză comportamentală aplicată în autism, la Universitatea de Vest din Timișoara, cu ajutorul Republicii Cehe”, a spus ea.

Olga Guzun recomandă părinților cu copii care nu se dezvoltă conform vîrstei să se adreseze la Centru pentru a trece un test de diagnostic al autismului la copil.

Ea a precizat că noul centru a apărut prin divizarea unei instituții existente în două centre specializate. În sediul vechi, cu condiții modeste, au rămas să fie prestate servicii de reabilitare socială a copiilor cu autism.

„Eu am vizitat sediul vechi al Centrului, am văzut că se lucrează bine și sînt activități importante, dar eu cred că pentru copiii cu autism condițiile de aici sînt mult mai bune. Sper că acest Centru, care a fost înființat cu sprijinul Republicii Cehe, oferă condițiile care trebuie să fie”, a declarat Stanislav Kazecky, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova.

La momentul actual, Centrul este frecventat de 45 de familii din Moldova și 16 copii ucraineni. Directorul executiv al Asociației Obștești „SOS Autism”, Aliona Dumitraș, a declarat că „acest Centru este cartea de vizită a Asociației.

Darea în exploatare a Centrului de reabilitare medicală pentru copii cu autism face parte dintr-un proiect complex bazat pe dezvoltarea de servicii pentru copiii cu autism și părinții acestora. Valoarea totală a proiectului este de 950.000 EUR. Sediul Centrului se află în strada Independenței 4/6.


Source: ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1652
Populația:
5325 locuitori

Chetrosu este un sat şi comună din raionul Drochia. Chetrosu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 7 km de orașul Drochia și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5325 de oameni. Satul Chetrosu a fost menționat documentar în anul 1652.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.