14 november 2023, 17:00 The Transfiguration Of The Lord views 27620
Izvoarele unicale din satul Plop
14 november 2023, 17:00 The Transfiguration Of The Lord views 27620

Izvoarele unicale din satul Plop

Satul Plop, raionul Donduşeni,  e cunoscut de secole prin izvoarele cu apă minerală. Statul a luat sub ocrotirea sa 24 de izvoare din partea locului. Oamenii care trăiaec în acest sat au grijă de izvoare, fiind susţinuţi de primărie. Doar ele se află într-un loc pitoresc a rîului Cubolta de unde a ţîşnit apa cristalină.

În rîu, desigur, apa nu e atît de curată ca în izvoare. De-a lungul rîului Cubolta trăiesc mulţi gospopdari nepăsători, care aruncă gunoaie de tot felul, ele fiind înghițite de rîul, care îşi pierde din frumuseţea fermecătoare. Dar trăiesc în sat şi gospodari, pentru care natura, locul natal, casa părinterască nu sînt, pur şi simplu,  cuvinte fără temei.

Recent trei izvoare au căpătat o nouă viaţă. Ele au fost amenajate şi acoperite. La amenajarea aceastora au participat locuitorii satului de la mic la mare. Ei anual au grijă să curăţe izvoarele, să taie tufarii care se răspîndesc, ajungînd pînă la izvoare. Potrivit primarului de Plop Aureliu Guţanu, el a atras la curăţirea ivoarelor şi oamenii, care stau la evidenţă la Agenţia de ocupare a forţei de muncă. În afară de cele trei izvoare au mai dat de unul năpădit de mîl. Oamenii au rugat primăria ca el să fie reamenajat. Astfel au fost repartizate materiale de construcţie şi iată că în zona pitorească a apărit deja al patrulea izvor, care a fost adus la viaţă de patru familii: a lui Vasile Guţu, Petru Ungureanu, Andrei Pînzaru şi Gheorghe Pasecnic. Potrivit obiceiului creştinesc izvorul a fost sfinţit.

În acest loc frumos au fost mai mult de 24 de izvoare, care sînt înregistrate. Tot aici a fost construită o secţie de apă minerală „Acva-Plop”, care activează deja trei ani.

Keywords:

localitati , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1461 locuitori

Slobozia-Cremene este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Soroca și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1461 de oameni. Satul Slobozia-Cremene a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.