10 september 2018, 12:25 Church views 13380
Conacul familiei Malski din Bahmut, la un pas de a se prăbuși (Video)
10 september 2018, 12:25 Church views 13380

Conacul familiei Malski din Bahmut, la un pas de a se prăbuși (Video)

Conacul boierului Vikentie Malski a devenit pentru locuitorii din Bahmut doar o amintire tristă. Acest adevărat monument de istorie și arhitectură de categorie națională este astăzi la un pas de a se prăbuși.

Construit în stil rusesc neo-clasic de nobilimea poloneză, clădirea a fost într-o stare excelentă pînă în 1945. Apoi, boierii au părăsit Basarabia, iar conacul a găzduit școala locală.

Fără geamuri, uși și acoperiș, dintr-un conac de toată frumusețea, monumentul s-a transformat astăzi într-o adevărată ruină. Mai mult, pereții din interior s-au prăbușit practic în totalitate.

Arhitectul și profesrul de arte, Valerian Grosu, astăzi își amintește cu nostalgie, dar și cu tristețe de momentele cînd studia în școala din conac.

Valerian Grosu ne-a spus că a făcut mai multe demersuri și solicitări la autorități, dar din păcate indiferența unora a contribuit la starea jalnică a conacului de astăzi.

Localnicii mai speră că acesta ar putea prinde viață într-o zi.

Source: unimedia.info

Keywords:

conac , Călărași

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
2407 locuitori

Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şirăuţi este situat la o distanță de 3 km de oraşul Lipcani, 31 km de oraşul Briceni şi 250 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2407 oameni. Atestat documentar la 1453, satul Şirăuţi s-a aflat timp îndelungat în proprietatea mănăstirii Putna.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.