14 august 2015, 09:32 views 14159
Casa părintească a lui Grigore Vieru – transformată în muzeu
14 august 2015, 09:32 views 14159

Casa părintească a lui Grigore Vieru – transformată în muzeu

La casa părintească a regretatului poet Grigore Vieru, din satul Pererita, Briceni, sunt în toi lucrările de restaurare. Inaugurarea Casei-muzeu urmează să aibă loc pe 31 august, de Ziua Limbii Noastre, relatează Mesager.

Casa tristă de pe margine de Prut atât de dragă lui Grigore Vieru este acum un şantier de construcţie: meşterii montează şindrila, tencuiesc și restaurează gardul de piatră ca locul de vatră a marelui poet să recapete frumusețea de altă dată. Iar casa mare va arăta exact ca în timpul vieţii scriitorului.

Majoritatea lucrătorilor sunt băștinași, alții au fost chiar vecini cu Grigore Vieru. Ei spun că muncesc cu bucurie pentru că ține de memoria maestrului.
Dirigintele de șantier spune că acum este ultima etapă a lucrărilor de finisare şi amenajare. „Ca să fie aşa cum a fost cândva, am folosit pleavă, paie, am dat cu var, acele materiale care le folosea mătuşa Dochiţa, mama lui Grigore Vieru", spune meșterul.

În curtea casei-muzeu a fost restabilită bucătăria de vară, a fost construit şi un obiectiv nou - un foişor din lemn unde o să se facă cenaclurile pe timp de vară.

În zilele următoare, o echipă de experţi de la Ministerul Culturii va examina situaţia și va decide dacă se va reuși inaugurarea muzeului la 31 august.
Lucrările de restaurare au demarat la 24 octombrie 2014, iar până acum au fost cheltuite 3 milioane de lei din cele peste 5 milioane alocate de către Guvern.

Source: trm.md

Keywords:

Grigore Vieru , casa , muzeu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1362 locuitori

Mihălăşeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grinăuți și Mihălășeni. Satul Mihălășeni este situat la o distanță de 16 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1362 de oameni. Satul este menționat documentar la 15 iunie 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.