30 january 2020, 17:30 views 4181
„Ecodava” cere Primăriei Ivancea să intervină de urgență pentru a opri poluarea în regiune
30 january 2020, 17:30 views 4181

„Ecodava” cere Primăriei Ivancea să intervină de urgență pentru a opri poluarea în regiune

Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava" cere Primăriei Ivancea să adopte măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă ecolofică în regiune. Asta după ce s-a constatat că apar tot mai multe gunoiști neaturizate de-a lungul rîului Moța, se aruncă atît deșeuri menajere, cît și de construcții.

Membrii Fundației anunță că sînt dispuși să organizeze împreună cu autoritățile locale și locuitorii satului acțiuni ecologice în zonele afectate.

„E regretabil faptul că problemele ecologice la noi in Moldova nu au prioritate. Mentalitatea multor dintre noi nu le permite să înțeleagă că mediul din jurul nostru este aerul cu care respirăm, solul poluat care trebuie să ne hrănească, apa care la fel e poluată și care o întrebuiențăm în fiecare zi. Gunoiștile neautorizate au devenit o normă, rîulețile s-au transformat în rîpi iar indiferența autoritaților locale duce spre agravarea situației zi de zi. La Ivancea sînt niște locuri foarte pitorești, panoramele sunt admirate de turiștii care explorează zona Orheiului Vechi tot mai mult. Păcat că localnicii aruncînd gunoiul pe malul rîului nu observă această frumusețe", spun reprezentanții Ecodava.

Ecologiștii atenționează că deșeurile care sînt aruncate în rîul Moța din localitate nimeresc într-un final în rețeaua de apă subterană, iar apoi în fîntînile din care beau apă.

„Compușii chimici ai detergenților și metalele grele din deșeuri le strîngem apoi împreună cu roada. Ne mai întrebăm de unde atît de multe boli incurabile, de ce spitalele oncologice sunt arhipline. Cred ca răspunsul este evident și concluziile sînt clare. Facem un apel către primăria satului Ivancea să declare în mod urgent o situație de criză ecologică și să întreprindă măsuri urgente pentru stoparea poluării din zonă. La fel suntem dispuși să organizăm împreună cu autoritățile locale și localnicii acțiuni ecologice în zonele afectate.", mai spun reprezentanții Fundației Ecodava.

Consilierul local Victor Marahovschi a semnalat că de-a lungul rîului Moța, de a cărui protecție este responsabilă primăria din Ivancea și teritoriul căruia este situat în zona turistică a Orheiului Vechi, este împrăștiată o mare cantitate de deșeuri. El a atras atenția și asupra gunoiștii neautorizate din satul Furceni.

Source: noi.md

Keywords:

poluare , Ecodava

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
4280 locuitori

Taraclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Taraclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4280 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.