09 may 2023, 15:30 Directors views 16269
09 may 2023, 15:30 Directors views 16269

Satul Tîrnova la 446 de ani

Tîrnova este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat pe malul drept al rîului Racovăț, la o distanță de 18 km de orașul Edineț, la 33 km stația de cale ferată Brătușeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2050 de oameni.

Satul Tîrnova, din ținutul Hotin, este atestat documentar la 17 aprilie 1576, sub denumirea Truineva, fiind întărit de Petru Vodă Schiopul lui Gavril pisar.

Biserica satului a fost întemeiată în anul 1812. La construcția ei au participat locuitorii din sat, dar și cei din satul vecin, Halahora.  Biserica a fost ridicată din lemn pe un fundament din piatră. Biserica din satul Tîrnova este una dintre cele mai vechi biserici din Republica Moldova.

În perioada sovietică satul Tîrnova a fost sediul gospodăriei colective ”S.Lazo”, dispunînd de 63 de tractoare, 30 de combine, 24 de autocamioane. În sat activa școala de opt ani, clubul cu instalație de cinematograf, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, creșă-grădiniță.

Padurea cu o suprafață de 300 ha se află la o depărtare de 1,5 km de sat. Aici cresc diverse specii de arbori și arbuști: cireș sălbatic, frasin, salcîm, carpen, ulm, diferite plante medicinale. Dintre speciile de animale se întîlnesc mistrețul și căprioara.

Iazul artificial, creat în 1967 pe rîul Racovăț, se află în imediata apropiere a localității. În partea de nord a iazului se află două insule, cu o suprafață de 35 metri pătrați. Iazul este populat de crapi, carași, știuci, pescăruși, gîtlani, rațe sălbatice, lebede, etc.

Pe teritoriul satului activează gimnaziul; grădiniţa de copii; casa de cultură; biblioteca publică; Oficiul poştal „Poşta Moldovei”; Oficiul medicilor de familie etc. Pe teritoriul satului activează organizaţia obştească “Tîrnova Racovăţ”.

Keywords:

localitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
798 locuitori

Pistruieni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pistruieni, Pistruienii Noi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Telenești și la 94 km de Chișinăi. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Pistruieni a fost menționat documentar în anul 1590.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.