10 july 2015, 15:50 views 10256
Sate megieșe - destine diferite (Video)
10 july 2015, 15:50 views 10256

Sate megieșe - destine diferite (Video)

Două sate din același raion cu istorii și destine diferite. Unul prosperă, altul e pe cale de dispariție. În Rogojeni, oamenii o duc bine pentru că au locuri de muncă. În schimb, la Pohoarna, tot mai mulți pleacă peste hotare și nu mai revin la baștină. Actualmente, aici, aproximativ o sută din cele 700 de gospodării stau părăsite, scrie stirilocale.md cu referire la impulstv.com.

Pohoarna este o localitate pitorească fiind așezată pe pantele mai multor dealuri. Grație acestui factor geografic, oamenii veneau încoace nu doar pentru a admira frumusețea din jur, ci chiar se mutau cu traiul aici. În ultimul timp, însă, situația s-a schimbat.

Oamenii insistă că peste câțiva ani satul se va pustei cu totul. Tinerii pleacă la studii, iar după ce îmbrățișează o profesie ei nu mai vor să revină în sat. Asta pentru că aici în afară de lucrul în câmp nu mai pot face altceva. Localnicii spun că localitatea lor e fără perspectivă.

Și Andrei Bulat, primarul satului, vrea ca localitatea sa să prospere. Deși nu stie dacă îi va izbuti acest lucru în condițiile crizei financiare.

Cei din Pohoarna își amintesc cu nostalgie de timpurile, când majoritatea localnicilor aveau un loc de muncă. Viața la baștina lor era interesantă și dinamică.

Tot mai mulți localnici au lăsat căsuța la care au muncit o viață întreagă și au plecat peste hotare. Iar când s-au obișnuit cu viața în străinătate, mulți dintre aceștia și-au luat și copiii cu ei.

Administrația publică locală susține că la moment nu are putere să schimbe situația. Gherghe Strelciuc, agent economic din sat, se arată convins că nu este încă totul pierdut.

La o distanță de 5 km, în satul vecin, viața forfotește. Oamenii adună, construiesc și privesc cu ochi senini la ziua de mâine. Este și cazul familiei Prodan. În gospodăria lor crește și se educă deja a treia generație.

De fapt, la Rogojeni sunt zeci de familii care trăiesc bine și nici prin gând nu le trece să plece de acasă. Una dintre fiicele primarului, care avea un loc de muncă bine plătit în capitală, a preferat să vină la sat. Aici dânsa și-a deschis și o afacere.

La primăria din Rogojeni am fost informați că în ultimii zece ani numărul populației se păstrează practic constant. Mai mult, în ultimii ani, în comună au fost construite câteva case. Oamenii își fac gospodării mari pentru a locui cu copiii și de ce nu, și cu nepoții.

Source: provincial.md

Keywords:

dispariție , amenințare , sat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
153 locuitori

Grigorăuca este un sat din cadrul comunei Bădiceni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 153 de oameni. Satul Grigorăuca a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.