07 june 2022, 09:30 views 2067
În Moldova, sezonul piersicilor de soiuri plate a început cu prețuri relativ mici
Photo: procvetok.ru
07 june 2022, 09:30 views 2067

În Moldova, sezonul piersicilor de soiuri plate a început cu prețuri relativ mici

Pe piața moldovenească au apărut primele oferte de piersici plate locale din sudul țării, care sînt numite în popor "piersici-smochine". Potrivit portalului east-fruit.com, prețul este de 30 lei/kg (1,57 dolari/kg). În ultimii doi ani, prețul de pornire al acestor produse era de cel puțin 40 lei/kg (2,23 dolari/kg).

Operatorii pieței fructelor din Moldova atribuie nivelul relativ scăzut al prețului piersicilor plate din prima recoltă mai multor factori. În primul rînd, calitatea primelor loturi de mărfuri nu este cea mai bună — calibru mic, culoare neuniformă a fructelor.

În al doilea rînd, există o concurență ridicată cu produsele alternative. În special, piersicile sferice obișnuite sînt prezente pe piața moldovenească deja a patra săptămînă, iar prețul mediu cu ridicata al acestora în această perioadă a scăzut de la 35 lei/kg (1,82 dolari/kg) la 20 lei/kg (1,04 dolari/kg). În weekendul trecut, prețurile la piersicile de calibru mic au scăzut pînă la 7-8 lei/kg (0,36-0,41 dolari/kg) la piețele angro din Chișinău înainte de încheierea vînzărilor. Avînd în vedere cererea relativ scăzută pentru piersicile de soiuri clasice pentru Moldova din partea comercianților cu amănuntul și exportatorilor autohtoni, prețul va scădea cu siguranță, nu este foarte clar cît de mult. În luna iulie a anului trecut, nivelul minim al prețurilor a fost de 12-13 lei/kg (0,67-0,68 dolari/kg), în luna august – 8-10 lei/kg (0,44-0,55 dolari/kg).

Evident, procesul de reducere rapidă a prețului piersicilor sferice în această vară va afecta prețul piersicilor de soiuri plate.

În același timp, deja la sfîrșitul acestei săptămîni sau la începutul săptămînii viitoare, fermele horticole mari cu plantații intensive (irigate) vor începe recoltarea în masă a piersicilor plate în regiunile sudice și centrale ale Moldovei. În 2022, multe dintre aceste întreprinderi vor primi un randament ridicat de piersici de soiuri plate de înaltă calitate – 20-25 t/ha. În general, conform estimărilor experților, potențialul de export al piersicilor plate pentru o perioadă relativ lungă (iulie-octombrie — trei recolte de vară și aproximativ o lună de depozitare a fructelor de soiuri tîrzii în frigidere) este de aproximativ o mie de tone.

Prețurile cu ridicata la piersicile plate de calitate de export în intervalul 1-1, 5 euro/kg, operatorii pieței fructelor din Moldova le consideră drept "normale, avînd în vedere faptul că deja acum prețul cu ridicata pentru piersicile-smochine italiene și franceze scade uneori pînă la 1-1, 2 euro/kg". În același timp, în comerțul românesc cu amănuntul, prețul acestui produs nu scade de obicei sub 2,5-3 euro/kg, iar în cel ceh – 6 euro/kg.

În Moldova, suprafața livezilor de piersici este de 4,2 mii hectare, inclusiv de soiurile plate – mai mult de 100 de hectare.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
194 locuitori

Salcia este un sat din cadrul comunei Botnăreşti, raionul Anenii Noi. Satul Salcia este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 194 de locuitori. Satul a fost înființat în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.