30 september 2021, 12:30 views 2603
Descoperire istorică în Cetatea Soroca
30 september 2021, 12:30 views 2603

Descoperire istorică în Cetatea Soroca

De o nouă descoperire deosebită au avut parte în aceste zile arheologii care cercetează subteranele Cetății Soroca. Este vorba de sistemul de drenaj al cetății, despre a cărei existență arheologii bănuiau, iar acum ajunși la cinci metri adîncime de la nivelul de călcare al cetății Soroca, au dat de urmele sale în una din gurile de lup, transmite publika.md.

„În perioada de construcție am determinat mai multe niveluri de ridicare a acestei cetăți, iată aici în stînga este foarte bine redat un strat de mortar căzut de la pereți în timpul construcției. Cel mai interesant este podeaua bine amenajată, cu un strat netezit din mortar, surpriza mare este că sub această podea a fost descoperit un sistem de drenaj care avea funcționalitatea de-a evacua apele subterane din această construcție. Este un drenaj foarte bine gîndit care străpunge pereții lateralii.", relatat Ion Ursu, istoric.

Existența sistemului de drenaj al fortăreței este un argument în plus că Cetatea Soroca nu a fost una construită primitiv, ci bine-gîndită mai întîi de unul sau mai mulți arhitecți.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
29 locuitori

Iachimeni este un sat din raionul Edineţ, în componenţa comunei Constantinovca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 în satul Iachimeni trăiau 29 de locuitori. Localitatea se află la o distanţă de 22 km de oraşul Edineţ și la 224 km de oraşul Chișinău. Satul Iachimeni a fost  întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.