22 august 2019, 14:40 Miniature views 6707
A fost înregistrată stema şi drapelul raionului Floreşti
22 august 2019, 14:40 Miniature views 6707

A fost înregistrată stema şi drapelul raionului Floreşti

Stema şi Drapelul raionului Floreşti au fost înregistrate în Armorialul General al Republicii Moldova.

Simbolurile localităţii au fost aprobate de Consiliul raional, iar ulterior şeful statului a emis un decret în acest sens, care va fi publicat vineri, 23 august, în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Stema raionului Floreşti este un blazon ce reprezintă un scut tăiat în bară, sub formă de floare de crin, de cromatică în roşu şi aur. Scutul este timbrat de o coroană raională.

Drapelul raionului Floreşti reprezintă o pînză rectangulară, roşie, cu talpă galbenă, cu o floare de crin ieşind din talpă, de aceeaşi culoare.

Florești - vechi sat, ulterior tîrg boieresc, care mai apoi a devenit ocol, pe urmă plasă a județului Soroca, astăzi oraș, centru raional - este situat pe malul stîng al rîului Răut, la intersecția căii ferate Bălți-Rîbnița cu șoseaua națională Soroca-Bălți, la 131 km depărtare de capitala Republicii Moldova. Prima mențiune a localității apare în anul 1588.

Toponimicul orașului, inclusiv floarea reprodusă pe simbolurile raionului, are la bază cîteva variante. Principala versiune amintește despre un pisc pitoresc care se numea Rediul Florilor. Localnicii povestesc şi o legendă despre proveniența localității: "Cică, ar fi trăit cîndva, demult tare, aici Varvara, o doamnă foarte bogată și frumoasă care avea în proprietate pămînturi întinse pe ambele maluri ale rîușorului Răut, unde la porunca ei s-au sădit foarte multe flori care au și dat denumirea de Florești pe o parte a rîului și de Vărvăreuca pe cealaltă".

În acelaşi număr al Monitorului Oficial urmează să fie publicat şi decretul preşedintelui cu privire la înregistrarea stemei, drapelului şi imnului satului Mîndreşti, comuna Mîndreşti, din raionul Teleneşti.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

Floreşti , Stema , drapel

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
199 locuitori

Сărpineanca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 199 de oameni. Satul Cărpineanca a fost întemeiat în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.