31 march 2022, 16:45 You were writing views 1611
Președinția Indoneziei la G20: o nouă ofertă pentru hegemonie globală
Photo: сhinadaily.com
31 march 2022, 16:45 You were writing views 1611

Președinția Indoneziei la G20: o nouă ofertă pentru hegemonie globală

La finele a. 2022 în Indonezia urmează să se desfășoare summit-ul G20 – așa se obișnuiește să fie numite țările cu cele mai mari economii naționale. Cea mai recentă întrunire a liderilor acestor țări a avut loc la Roma în octombrie, trecut. Următorul summit indonezian se va desfășura în cu totul alte realități politice și economice, conturul cărora, probabil, la moment nu le poate prognoza nimeni. Un rol deosebit în acest context îl va avea gazda summit-ului. Noi cunoaștem prea puțin despre această țară, dar Indonezia este cel mai puternic stat din Asia de Sud - Est, și influența lui în regiune va tot crește. Ce reprezintă această țară relatează într-un articol Nikita Cuclin, expert al Centrului ASEAN de la MGIMO (Se publică cu prescurtări).

***

Recenta aderare spectaculoasă a Indoneziei la președinția G20, însoțită de reprezentații teatralizate și declarații zgomotoase ale președintelui Joko Widodo, a atras din nou atenția lumii către această țară. Cel mai mare stat al Asiei de Sud – Est este adesea pe nedrept trecut cu vederea de experți, din cauza perceperii stereotipe a acestui actor multilateral drept «o destinație pur turistică» sau «o țară în curs de dezvoltare», însă în viitorul apropiat , la unele poziții, ea va putea fi comparată cu India, Japonia sau Coreea de Sud, și alte puteri mijlocii din Asia-Pacific.

Este important să știm că azi Indonezia este una dintre economiile cele mai mari din lume, lider și intermediar regional. Jakarta își dorește să influențeze procesele globale politice, economice și socio-culturale, are o poziție fermă în discuțiile privind provocările și amenințările globale, și-a format propria viziune asupra relațiilor internaționale.

De la obținerea independenței, Indonezia a păstrat în politica sa externă un curs cu mai mulți vectori. Unul dintre principiile de bază, declarate de ea, este cursul independent, echidistant față de blocurile militar-politice care se confruntă.

Una dintre prioritățile politicii externe a Indoneziei este colaborarea regională. Această țară a fost printre inițiatorii creării Mișcării de nealiniere și АSЕАN. A avut un rol important și în procesul de creare a izolării în bloc a regiunii Asiei de Sud - Est în perioada războiului rece. În mod repetat, conducerea Indoneziei a intermediat conflictele regionale, fapt care la fel i-a sporit influența și a consolidat poziția țării ca autoritate regională.

Astfel, G20, ca oricare altă platformă globală, este privit de conducerea Indoneziei drept modalitate de a ieși dincolo de hotarele regiunii, a demonstra întregii lumi succesele atinse și a atrage atenția asupra propriei economii, în vederea soluționării problemelor interne. Înainte de a vorbi despre actualele poziții ale țării, trebuie să examinăm pe scurt componenta de valoare a acțiunilor Indoneziei în G20 și alte organisme.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

Indonezia , summit , G20 , prognoza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.