16 june 2020, 14:30 You were writing views 57202
Chișinău. 4 anotimpuri. Vara (Foto)
16 june 2020, 14:30 You were writing views 57202

Chișinău. 4 anotimpuri. Vara (Foto)

Vara începe la Chișinău nu cu căldură, ci cu un miros special, care este ușor de perceput, e nevoie doar să ieșim la fereastră și să respirăm profund.

Acest miros special, minunat și unic apare deja pe la sfîrșitul primăverii calendaristice ca să ne vestească că în orașul Chișinău se grăbește să vină vara. Desigur, e imposibil de descris această aromă născută de natură prin cuvinte. Aceasta există pur și simplu, iar noi o simțim nu numai cu organele de simț, ci și cu inima și sufletul...

Chiar dacă Chișinăul nu este un oraș maritim, este surprinzător însă faptul că, uneori, le permite locuitorilor săi să simtă deslușit mirosul mării. Pentru a ne bucura de acest parfum de romantism și călătorii e destul să așteptăm să bată o boare de vînt din sud-est, să urcăm la etajele superioare ale unei clădiri înalte, de unde să putem surprinde subtilul, dar și absolut realul miros sărat al mării. Este adevărat!

Orașul Chișinău este unul dintre cele mai verzi orașe, vara ne putem convinge ușor de acest lucru. Străzile sînt, literalmente, inundate de verdeață! În curți, pe alei, parcuri și pur și simplu de-a lungul drumurilor cresc o mulțime de arbori și arbuști: arțari, nuci, sălcii, mesteceni, trandafiri sălbatici etc. Pretutindeni te îmbată parfumul florilor care cresc în straturile urbane, sub ferestrele caselor și clădirilor cu birouri, precum și în multe locuri diferite și neașteptate. Prin naturalețea lor ele îi fac pe locuitorii capitalei Moldovei, așa cum a fost odată, să creadă într-un viitor luminos și bun. Nouă ne place acest oraș și fiecare dintre noi încearcă să facă măcar ceva bun pentru el. Noi sîntem obligați să păstrăm "orașul nostru alb" atît pentru noi înșine, cît și pentru generațiile viitoare.

Aleile Chișinăului au o poveste specială, am putea chiar spune - o lume specială. Plimbarea pe ele în serile calde de vară ne permite să ne bucurăm de miresme naturale, să ne amintim măcar și de parfumul teilor înfloriți! Aleile orășenești sînt bogate și în pomi fructiferi: pe alocuri pot fi văzuți caiși, meri, pe altundeva ne poate cădea în cap o cireașă sau o vișină supracoapte. Dar duzii! Aici, trebuie să fim mai atenți, căci trecînd pe sub acești copaci, în haine deschise la culoare, este bine cunoscut faptul că boabele coapte de dud cad cu ușurință din ramuri și la fel de ușor pot lăsa pete neplăcute pe tricou, pălărie sau rochie.

Nimic altceva de spus, decît că Chișinăul are un spirit al său, aparte care nu poate fi confundat cu spiritul niciunui alt oraș. El este al nostru, altfel decît toate celelalte orașe! Iar spiritul lui trăiește în fiecare dintre noi!

***

Летний город пробудился,
Протрезвел, помолодел –
Вещий его сон так сбылся:
Он ожил, повеселел.

Переулки дышат жаром,
После – нежатся в дожде,
Свет, тепло – даются даром
Солнцем, бдящим в вышине.

Запах лета будоражит –
Он как знатный балагур
Веселит тех, кто на пляже
Жаждет водных процедур!

Все вокруг позеленело,
Расцвело и подросло,
Лето знает свое дело,
Лето с нами заодно.

Пусть три месяца веселья,
Счастья море и любви
Обнимают этот город,
Струны трогая души.

Nicolai Mișcoi

Keywords:

Chisinau , anotimp , vara

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1756
Populația:
2627 locuitori

Micăuţi este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gornoe și Micăuţi. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Strășeni și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2627 oameni. Satul Micauți a fost menționat documentar în anul 1756.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.