Go to section: Folk crafts
28 march 2024, 15:30 Folk craftsmen views 17236
Ion Aștefanoae – povestea fierarului (Foto)
28 march 2024, 15:30 Folk craftsmen views 17236

Ion Aștefanoae – povestea fierarului (Foto)

Îi place zgomotul ciocanului pe fierul roșu, incandescent, pasiune pe care a preluat-o de la unchiul său care era fierar.

Meșterul popular Ion Aștefanoaie se joacă cu temperaturi mai înalte de 1000 de grade Celsius, îndoaie metalul, îi dă formă, luciu şi-l şlefuieşte, creînd adevărate opere artizanale. S-a specializat pe monede-suvenir pe care le confecționează după metodele vechi, folosite de strămoşi: prin turnare, răcire, batere, presare. Meșterul spune că are multe tipuri de mesaje, însă cele mai multe dintre ele sînt adresate familiei. Domnul Aștefanoaie mai confecționează şi salbe pentru că are convingerea că „menirea unui meșter popular este de a nu da uitării ceea ce-i defineşte neamul", mărturisește el într-un interviu.

Pentru a descoperi varietatea lucrărilor meșterului Aștefanoae, vă îndemnăm să vizitați pagina sa de Facebook „Regatul Monedelor".

Source: issuu.com

Keywords:

meșter , Meșteșug , fier

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1820
Populația:
1835 locuitori

Burlacu este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Burlacu și Spicoasa. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Cahul și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1835 de oameni. Satul Burlacu a fost menționat documentar în anul 1820.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.