Go to section: Folk crafts
18 august 2016, 17:00 Folk crafts views 25981
Mîndrește-te cu o ie autentică creată chiar de tine
18 august 2016, 17:00 Folk crafts views 25981

Mîndrește-te cu o ie autentică creată chiar de tine

Duminică, 21 august, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc un eveniment ce te inspiră să cunoști detalii despre ie. Scopul acestei lecții este de a informa doritorii, de a transmite copiilor tradiția de a purta autenticul, și de a menține o atmosferă prietenoasă, începînd cu ora 12.00.

În cadrul lecției va fi prezentat diferențele, calitatea și modul de a lucra cu pînza. La fel ața care este potrivită. Regulile de respectare atunci cînd croiești o ie. De asemenea, diferite nuanțe necunoscute despre acestă îndeletnicire. Și într-un final, veți putea sesiza mai bine croitul iei prin metoda practică.

Dacă doriți să rămîneți și la o ora practică (15.00 – 16.00), atunci este obligatoriu de a avea toate detaliile necesare pentru croitul unei cămeși (în special pînza).

Lecția va fi „predată" de către Doamna Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie, autoarea cărții „Costumul popular din Republica Moldova: ghid practic".

Costul pentru participare – 100 lei. Copiii pînă la 14 ani nu achită taxa. Pentru înregistrări, scrieți un mail la poartaie@gmail.com
Număr maxim de participanți – 20 persoane.

În cadrul evenimentului se vor servi plăcințele și apă plată, și de asemenea pentru amintire se vor face fotografii.

Vă reamintim că Internet magazinul shop.moldovenii.md oferă posibilitatea de a procura produse tradiţionale moldoveneşti lucrate manual de meşterii noştri populari. Meşteşugari iscusiţi specializaţi în prelucrarea artistică a lemnului, a metalului, dar şi cea din piei şi blănuri, împletitul în lozie, pănuşi, alesul covoarelor, ceramică, împletituri sau costume tradiţionale brodate, ţesute, împletite, cusute manual vă oferă cele mai inedite şi spectaculoase obiecte de arta în stil popular moldovenesc.

În plus, site-ul www.moldovenii.md vă oferă date referitor la istoria meşteşugurilor naţionale, precum şi detalii despre tradiţiile şi obiceiurile moldovenilor, care vă pot ajuta să organizaţi sărbători în stil tradiţional moldovenesc, să oferiţi cadouri inedite celor apropiaţi şi oaspeţilor.

Pentru a putea procura mărfuri online va trebui sa vă înregistraţi pe site. Pentru detalii vizitați compartimentul MAGAZIN.

 

 

Source: diez.md

Keywords:

ie , eveniment , muzeu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.