Go to section: Fine art
23 may 2022, 11:45 Figures views 2194
Colîbneac:
Photo: moldpres.md
23 may 2022, 11:45 Figures views 2194

Colîbneac: "Emil Childescu a încercat să "concureze" cu însuși Goya"

Emil Childescu este un mare artist realist care a creat o serie monumentală uimitoare care poate fi comparată după amploare cu ”Los caprichos" de Francisco Goya și, într-un fel, a încercat să "concureze" cu însuși Goya, reflectând în gravurile sale întreaga dramă a secolului XX.

O astfel de opinie pentru Noi.md a exprimat artistul plastic, profesorul la catedra Grafică al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Alexei Colîbneac, care îl cunoaște pe Emil Childescu din 1957 și apreciază înalt expoziția lui Emil Childescu ”Dumnezeu și natura” deschisă la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși”.

”Și pe măsură ce îl cunosc tot mai mult ca persoană și artist, simt pentru el mai mult decît respect. Pentru mine, el devine un model și întruchiparea demnității umane. Ca artist, el este pur și simplu dedicat pînă la capăt, pentru că își dedică aproape tot timpul liber artei sale preferate.

Emil Childescu este un mare artist realist. Și în toată diversitatea intereselor, el este în primul rînd preocupat de ideea reflectării lumii înconjurătoare ca creație a lui Dumnezeu. De aceea expoziția se numește "Dumnezeu și natura". Și pentru mine, el este ultimul dintre mohicanii acestei estetice, care, desigur, va rămîne pentru totdeauna. În ciuda faptului că acum ea este dată la o parte de alte tendințe și interese ale societății moderne", a menționat Alexei Colîbneac.

El a povestit despre soarta dramatică a lui Emil Childescu, pe alocuri tragică. Și-a pierdut tatăl devreme, mama sa a fost deportată și, împreună cu ea, a fost exilat și el în Kazahstan. "Și, întorcîndu-se în localitatea natală Sculeni, a trecut prin toate greutățile de care au avut parte copiii postbelici. Desigur, acest lucru a lăsat o amprentă asupra întregii sale vieți și s-a reflectat în opera sa.

Astfel, în 2000, Emil Childescu a expus o serie uriașă de acvaforte dedicată istoriei de 2.000 de ani a creștinismului. Aceasta este o serie monumentală uimitoare, care poate fi comparată după amploare cu "Los caprichos" de Francisco Goya. Cea mai vestită lucrare din seria Goya este "Visul minții dă naștere la monștri".

”Într-un fel, Childescu a încercat să "concureze" cu însuși Goya, reflectînd în gravurile sale toată drama secolului XX. Două războaie, revoluție, foamete... Emil Childescu însuși a trecut prin foamete. Și eu am trecut cînd eram copil în acea perioadă, și vă spun: foamea este o încercare groaznică. Și dacă cineva ironizează pe seama aceasta, n-ar trebui s-o facă. De aceea, nu trebuie să permitem acest lucru. Cel puțin, nu trebuie să pierdem vigilența, trebuie să luptăm pentru pace prin orice mijloace", a subliniat profesorul Colîbneac.

El consider că Emil Childescu aparține tipului de artist renascentist: polivalent, multifuncțional. Pe lîngă arta plastică, el a scos de sub tipar și note critice. În cele din urmă, a scris un memoriu – acum cîțiva ani a fost publicată cartea "Mozaicul vieții".

"Și penița sa, în principiu, este bine ascuțită. A găsit timp și pentru a preda la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și deja de 20 de ani sîntem colegi. Ca pedagog el este absolut minunat: exigent, strict, oferă elevului exact atît cît are nevoie, nu mai mult decît poate el asimila, iar acest lucru este important. Studenții îl iubesc și îl respectă", a spus Alexei Colîbneac.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
77 locuitori

Pînzărenii Noi este un sat din cadrul comunei Pînzăreni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 77 de oameni. Satul Pînzărenii Noi a fost înființat în anul 1920.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.