Go to section: Fine art
23 february 2021, 12:00 Fine art views 2953
Pictorița care „respiră” prin desen
23 february 2021, 12:00 Fine art views 2953

Pictorița care „respiră” prin desen

Pictura este cea care o ajută să se manifeste, să spună ce simte fără a scoate măcar un cuvînt. Victoria Boaghi este pictorița care povestește despre vremurile grele trăite de țara noastră... prin desen, scrie Noi.md.

Recent, Victoria a lansat o colecție cu sloganul „Un adevăr pe care îl cunosc prea puțini și o istorie care nu prea mai are cine să ne-o povestească”, prin care a vrut să amintească despre cele trei valuri ale deportărilor din R.S.S. Moldovenească

„Scopul este de a imortaliza sub forma unor picturi suferința acelor femei, bărbați și copii. Intenția vine din dragostea și durerea mea fața de pumnul nostru de pămînt pe care îl numim Moldova și poporul său”, a declarat pictorița pentru Noi.md.

„Deportările și foametea este și tragedia familiei mele. Străbunicul a fost deportat, niciodată nu am știut unde, cît sau dacă a mai trăit după ce a fost ridicat de acasă. Buniciii care au indurat foametea... Durerea acestor traume le simțim și purtăm pe umeri generații la rînd. Bunica, mama, eu, copii mei într-o zi... Motiv pentru care am considerat necesar să reprezint acele sentimente printr-o serie de picturi” mai povestește Victoria.

Picturile sînt realizate în ulei pe pînză. Conceptul este gîndit împreună cu echipa tinerei și pictate, evident, de ea.

„Consider aceasta colecție este extrem de importantă, deoarece aceste triste evenimente ale istoriei noastre sînt încă negate de unii și de cîte ori ne exprimăm despre ele există teamă, cenzură și nesiguranță. Pentru mine este important doar calibrul calamitații sociale, nejustificate, săvîrșite ca urmare a regimului stalinist”, mărturisește pictorița.

Chiar dacă arată foarte bine, tablourile nu sînt de vînzare încă. Acestea urmează să fie expuse inițial publicului, într-o expoziție. Vernisajul ar putea avea loc în ziua comemorării deportărilor, la Monumentul „Trenul Dureri – Monument în memoria victimelor represiunilor staliniste” din scuarul Gării feroviare din Chișinău.

Source: noi.md

Keywords:

arta , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
998 locuitori

Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.