21 november 2022, 16:00 Health views 1655
BNS: În 2021 peste 1700 de copii s-au născut înainte de termen
21 november 2022, 16:00 Health views 1655

BNS: În 2021 peste 1700 de copii s-au născut înainte de termen

Unul din zece bebeluși se naște prematur, la nivel mondial, potrivit Fundaţiei Europene pentru Îngrijirea Nou-născuţilor. O naștere prematură este o adevărată provocare pentru părinți și medici. Micuții sunt foarte fragili și au nevoie de o îngrijire specială. Pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității, echipa noastră de filmare a mers la Spitalul Clinic Municipal nr.1, unde acum sunt 13 copii născuți înainte de termen.

Înainte de a naște, femeile își făceau griji, dar acum se bucură că pot să-și țină copiii în brațe.

Această femeie a născut bebelușul în a șaptea lună de sarcină. S-a speriat când a aflat că pruncul se va naște mai devreme.

De Ziua Mondială a Prematurității, femeile au primit cadouri din partea medicilor.

Cu daruri au venit și reprezentanții unui club de creație, care au împletit pentru micuți 17 seturi de hăinuțe.

Unii copii stau în boxe, monitorizați zilnic de către specialiști.

Această femeie a născut doi copii. Pe ambii - înainte de termen. Fetița cea mică are un an.

Există și riscuri, spun medicii.

NINA BUCĂTARU șef secție Spitalul Clinic Municipal Nr.1: "Cu cât vârsta de digestație este mai mică, cu atât motivele de îngrijorare pot fi mai mari. Consecințele dezvoltării neuro-psihice a unui copil cu digestație sunt cu mult mai mari, decât al unui copil cu vârstă de digestație mai mare."

Anual, la Spitalul Clinic Municipal Nr.1 se nasc prematur în jur de 500 de copii. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul trecut, peste 1700 de copii s-au născut înainte de termen.

Tema globală pentru Ziua Mondială a Prematurității în 2022 este "Îmbrățișarea unui părinte, o terapie puternică. Permiteți contactul piele-pe-piele din momentul nașterii". Demersul pentru marcarea acestei zile a început, în 2010, prin iniţiativa Fundaţiei Europene pentru Îngrijirea Nou-născuţilor. A fost marcată începând din anul 2011.

Source: www.jurnaltv.md

Keywords:

copii , nastere

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
396 locuitori

Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.