08 august 2022, 14:30 Health views 1963
Un nou focar de pestă porcină africană în Moldova
08 august 2022, 14:30 Health views 1963

Un nou focar de pestă porcină africană în Moldova

Un nou focar de pestă porcină africană. De această dată, sînt infectați porcii domestici din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei, transmite tv8.md.

Probele au fost testate de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).

A fost convocată Comisia pentru situații excepționale a raionului Sîngerei, care va implementa un plan complex de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane, conform prevederilor cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, conform Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, Dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane, și a Ordinului Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor privind Planul de contigenţă şi Manualul operational pentru controlul pestei porcine africane.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Sîngerei, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

Au fost stabilite măsuri de eradicare și profilaxie a pestei porcine africane în focar, au fost instituite zona de protecţie şi zona de supraveghere.

ANDA mai precizează că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană în data de 3 august în localitatea Pomparaionul Fălești și în data de 4 august, în localitatea Oneștiraionul Edineț.

 

Source: noi.md

Keywords:

focar , pesta porcină , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.