Show news from...

eye 1161 Views

Testul HIV poate fi făcut gratuit la toate centrele medicilor de familie din Chișinău


Doritorii de a face testul HIV gratuit se pot adresa la toate centrele medicilor de familie din municipiul Chișinău. În capitală a fost lansată inițiativa de încurajare a testării la virusul HIV „Test Drive", cu implicarea instituțiilor publice municipale și a reprezentanților din mediul privat, proiect realizat de asociația obștească „Inițiativa Pozitivă", transmite IPN.

Măsura are drept scop ținerea infecției sub control și prevenirea noilor cazuri de îmbolnăvire. Prezent la evenimentul de lansare, primarul capitalei, Ion Ceban, a invitat echipa de la Primărie să se alăture campaniei și să se testeze la HIV, pentru a arăta că sîntem responsabili și că gestul funcționarilor publici va servi drept exemplu pentru ceilalți membri ai comunității. Edilul a îndemnat cetățenii să dea dovadă de toleranță față de persoanele HIV pozitive sau cele bolnave de SIDA, pentru că situația poate fi ținută sub control prin tratament, iar oamenii respectivi pot duce o viață obișnuită, alături de ceilalți membri ai societății.

„Chișinăul este orașul nostru al tuturor. Respectiv, atitudinea noastră unii față de alții trebuie să fie una incluzivă, iar abordările pozitive. Trebuie să fim cît mai toleranți și prin exemplu propriu să demonstrăm acest lucru. Toate acțiunile care le întreprindem constituie o modalitate de a investi într-un prezent și viitor sigur și sănătos al locuitorilor noștri", a mai spus Ion Ceban.

În anii 2020 - 2021 a fost aprobat Planul Municipal de Acțiuni pentru Prevenirea și Controlul HIV/SIDA, Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Tuberculozei și Hepatitei Virale, cu sprijin financiar de la bugetul municipal, care cuprinde obiective, sarcini și activități specifice de informare și prevenire, precum și indicatori de performanță.

Keywords:

HIV , test

Settlements of Moldova and Diaspora

Crasnaia Gorca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
5940 locuitori

Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.

Read more