14 may 2022, 14:30 Health views 3109
Testul HIV poate fi făcut gratuit la toate centrele medicilor de familie din Chișinău
14 may 2022, 14:30 Health views 3109

Testul HIV poate fi făcut gratuit la toate centrele medicilor de familie din Chișinău

Doritorii de a face testul HIV gratuit se pot adresa la toate centrele medicilor de familie din municipiul Chișinău. În capitală a fost lansată inițiativa de încurajare a testării la virusul HIV „Test Drive", cu implicarea instituțiilor publice municipale și a reprezentanților din mediul privat, proiect realizat de asociația obștească „Inițiativa Pozitivă", transmite IPN.

Măsura are drept scop ținerea infecției sub control și prevenirea noilor cazuri de îmbolnăvire. Prezent la evenimentul de lansare, primarul capitalei, Ion Ceban, a invitat echipa de la Primărie să se alăture campaniei și să se testeze la HIV, pentru a arăta că sîntem responsabili și că gestul funcționarilor publici va servi drept exemplu pentru ceilalți membri ai comunității. Edilul a îndemnat cetățenii să dea dovadă de toleranță față de persoanele HIV pozitive sau cele bolnave de SIDA, pentru că situația poate fi ținută sub control prin tratament, iar oamenii respectivi pot duce o viață obișnuită, alături de ceilalți membri ai societății.

„Chișinăul este orașul nostru al tuturor. Respectiv, atitudinea noastră unii față de alții trebuie să fie una incluzivă, iar abordările pozitive. Trebuie să fim cît mai toleranți și prin exemplu propriu să demonstrăm acest lucru. Toate acțiunile care le întreprindem constituie o modalitate de a investi într-un prezent și viitor sigur și sănătos al locuitorilor noștri", a mai spus Ion Ceban.

În anii 2020 - 2021 a fost aprobat Planul Municipal de Acțiuni pentru Prevenirea și Controlul HIV/SIDA, Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Tuberculozei și Hepatitei Virale, cu sprijin financiar de la bugetul municipal, care cuprinde obiective, sarcini și activități specifice de informare și prevenire, precum și indicatori de performanță.

Source: www.ipn.md

Keywords:

HIV , test

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.