20 january 2021, 15:00 Health views 1693
Opinie:
20 january 2021, 15:00 Health views 1693

Opinie: "Moldova are dreptul să decidă singură ce vaccin să procure și de unde"

Republica Moldova poate decide și singură ce vaccin împotriva coronavirusului să procure și de unde și nu trebuie de însărcinat pe cineva să rezolve problemele privind accesul la corpurile cetățenilor țării noastre.

O astfel de părere au exprimat internauții, comentînd declarația prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi despre faptul că Moldova va permite importul numai a acelor vaccinuri care au permisiunea din partea Organizației Mondiale a Sănătății și a Agenției Europenea medicamentului, și atîta timp cît vaccinul nu este autorizat de către aceste organizații, autoritățile nu îl vor pune în aplicare în țara noastră.

"Sîntem în proces de discuții, în Moldova ar putea fi Pfizer sau Moderna", a adăugat Aureliu Ciocoi.

Ministerul Sănătății a aprobat recent Planul Național de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit căruia vaccinarea va începe în țara noastră la începutul lunii februarie 2021.

Primul lot de vaccin va ajunge în Moldova spre sfîrșitul lunii ianuarie. Deși reprezentanții Ministerului Sănătății nu au precizat cine este producătorul vaccinului care va fi injectat populației Republicii Moldova, ei declară că se ia în considerare numai vaccinul, pus pe platforma COVAX, adică autorizat de Organizația Mondială a Sănătății.

În același timp, ex-ministrul Sănătății, consilierul președintelui pe probleme de sănătate, Ala Nemerenco a criticat decizia Ministerului Sănătății de a renunța la achiziția dozelor de vaccin Pfizer, din cauza faptului că vaccinul are nevoie de condiții speciale de transportare, depozitare și distribuție, iar țara noastră nu poate lucra cu astfel de vaccinuri.

"Întreaga Uniune Europeană este vaccinată cu Pfizer, iar noi nu vrem să transpirăm și să muncim", a declarat Nemerenco în cadrul unei emisiuni de la ProTV. Ea a mai menționat că România ar putea aduce în Moldova vaccinul împotriva COVID de la producătorul Moderna, nu Pfizer, așa cum au promis anterior.

"A trebuit să stăm și să așteptăm ca Ministerul Sănătății să pregătească acest plan strategic de imunizare, după care a fost tradus în limba engleză, apoi au fost scrise scrisori care au fost solicitate de companiei. Apoi, de trei ori pe zi, au avut loc negocieri cu Ministerul Sănătății al României. În consecință, s-a ajuns la concluzia că, deoarece Pfizer necesită condiții mai speciale de transportare, depozitare și distribuție, iar în România au început să livreze "Moderna", s-a decis că Moldova va primi vaccinul Moderna. Astăzi sau mîine vom primi un răspuns de la Moderna dacă vor permite ca România să ne ofere acest vaccin", a spus consilierul prezidențial pentru sănătate.

La rîndul său, utilizatorii de internet consideră că Republica Moldova poate decide singură ce vaccin împotriva coronavirusului și de unde să-l procure și nicăieri nu este scris că țara noastră trebuie să folosească doar vaccinul aprobat de OMS sau Agenția Europeană a Medicamentelor.

Recent, liderul Partidului Socialiștilor din Moldova, Igor Dodon, a declarat că cetățenii Moldovei ar trebui să aibă acces la diferite vaccinuri, nu doar la cele occidentale, pe care încearcă să ni le "impună", dar și la cele rusești.

Igor Dodon adeclarat că, în cadrul unei întrevederi cu șeful adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, reprezentantul special al șefului statului rus pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, ei au discutat despre posibilitatea de a obține vaccinul rusesc Sputnik V, precum și alte vaccinuri rusești.

”Am convenit fundamental că acest vaccin va ajunge în Moldova în viitorul apropiat. Pentru aceasta trebuie de înregistrat vaccinul în Moldova. Cred că în zilele următoare acest proces de înregistrare a vaccinului va fi lansat. El poate avea loc destul de repede, pentru ca, în februarie - mijlocul lunii februarie, să sperăm că nu mai tîrziu, să primim acest vaccin în Moldova, iar cetățenii țării să poată decide pe care vaccin îl consideră mai acceptabil pentru ei înșiși. Eu personal am încredere doar în vaccinul rusesc, iar dacă aș avea posibilitatea să mă vaccinez, aș fi vaccinat anume cu vaccinul rusesc", a declarat Igor Dodon.

El a menționat că cîteva sute de mii de doze de vaccin rusesc împotriva COVID-19 vor ajunge în curînd la Chișinău, ceea ce va permite inițierea vaccinării cetățenilor Moldovei, care va fi efectuată benevol.

Vă reamintim că, potrivit unui sondaj efectuat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor pledează pentru vaccinarea benevolă.

Source: noi.md

Keywords:

vaccin , sanatate , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1596
Populația:
3110 locuitori

Zăicani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Zăicani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 16 km de orașul Rășcani și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3110 oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1596.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.