29 october 2023, 10:30 Health views 11686
29 october 2023, 10:30 Health views 11686

Fasolea și lintea îmbunătățesc sănătatea

Un consum zilnic de fasole sau linte poate ajuta persoanele care suferǎ de diabet zaharat de tip 2 sǎ controleze mai bine nivelul de zahǎr din sînge și, mai mult, sǎ reducǎ riscul de a dezvolta un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral, potrivit unui nou studiu, relatează science.compulenta.ru.

De asemenea, în cazul participanților la studiu care au avut o dietă bogatǎ ȋn fasole riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare a scăzut de la 10,7% la 9,6 %, scrie reuters.com

Specialiștii au împǎrțit 121 de persoane cu diabet zaharat în două grupuri. Voluntarii din primul grup au consumat leguminoase zilnic iar voluntarii din cel de-al doilea grup au consumat produse din cereale integrale pentru a stimula aportul lor de fibre, ȋn fiecare zi.

După trei luni, cercetǎtorii au descoperit cǎ nivelul de hemoglobinǎ A1C a scǎzut de la 7,4 % la 6,9 % ȋn cazul grupului care a consumat leguminoase. Dr. David Jenkins, de la St. Michael's Hospital din Toronto și autorul studiului, reamintește faptul cǎ legumele precum fasolea, năutul și lintea sînt recomandate pentru diabetici tocmai datoritǎ indicelui glicemic mic, informeazǎ aceeași sursa.

Avînd în vedere cǎ un consum zilnic a dus și la scǎderea tensiunii arteriale, conform calculelor realizate de cercetǎtori, persoanele diabetice care consumǎ zilnic leguminoase își pot diminua cu aproximativ 10 ani riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, comparativ cu oamenii care mǎnîncǎ zilnic cereale integrale. Specialistul a mai explicat și faptul cǎ leguminoasele sînt surse bune de fibre și sînt asociate cu scăderea colesterolului.

Keywords:

sanatate , corp

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2098 locuitori

Cenac este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Cenac este unicul sat din cadrul comunei cu același nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 84 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Cenac a fost menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.