07 april 2020, 13:30 Kaleidoscope views 20958
07 april 2020, 13:30 Kaleidoscope views 20958

De ce montagnes russes se numesc aşa?

De ce se numesc montagnes russes aşa?, se întreabă publicația lesoir.be. N-au minic de-a face cu Munţii Caucaz sau Ural. Pentru explicaţie, autorii merg la Sankt Petersburg, unde ţarii şi-au stabilit capitala şi unde iarna există multă zăpadă, spre bucuria celor mici şi mari.

Numai că la Sankt Petersburg nu este nicio înălţime, cît de mică. Oraşul a fost construit în delta Nevei, la nivelul mării şi, cît cuprinzi cu ochii, nu există nicio denivelare pe care să alunece săniile. Unii s-au gîndit atunci să construiască planuri înclinate pe care să se poată merge la vale cu sania...

La sfîrşitul secolului al XVIII-lea, pe vremea ţarinei Ecaterina a II-a, aceste amenajări se bucurau de mare succes. Ţarina primea atunci mulţi francezi, printre care Diderot, care a petrecut cîteva luni la curtea rusă. Să fie el sau altcineva care a dus ideea la Paris?, se întreabă lesoir.be.

Dar, ca orice modă, şi cea a montagnes russes a trecut cam după 15 ani. Mai întîi pentru că au fost destule accidente şi apoi din cauza speculaţiilor imobiliare: multe grădini au fost desfiinţate pentru a face loc unor noi cartiere. Montagnes russes au dispărut din Paris pentru a reapărea de cealaltă parte a Atlanticului, datorită lui Frederick Ingersoll, care construia la început căluşei tradiţionali. S-a lansat apoi în noua atracţie, montagnes russes, cu care a dotat grădini publice din New York şi din alte oraşe. Pentru că afacerile i-au mers bine, s-a hotărît să-şi facă propriul parc, pe care l-a botezat Luna Park şi care s-a bucurat şi se bucură încă de mare succes.

Astăzi există montagnes russes aproape peste tot în lume, realizaţi din metal, pe care trenuleţele merg cu 240 km/h. Nu mai au nimic de-a face cu pantele înzăpezite de la Sankt Petersburg şi nici cu vechile instalaţii de lemn de altădată, pe care se aluneca cu viteză mult mai mică.

Keywords:

parc , istoria , distractii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
573 locuitori

Medeleni este un sat din cadrul comunei Petreşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ungheni și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 573 de oameni. Satul Medeleni a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.